Közélet

Felvonultak a NATO-erők is Koszovóban, egyelőre csak megfigyelik a szerb barikádokat

A koszóvói feszültségre reagálva Alekszandar Vucic szerb elnök kedd reggel bejelentette, a legmagasabb szintű készültségbe helyezték a szerb hadsereget. Közben terjednek a felvételek, hogy a NATO-erők is jelen vannak a térségben, egyelőre csak megfigyelik a szerb barikádokat – tájékoztat a Portfolio.

A Balkan Insight osztotta meg a fényképeket, később pedig geolokációval megerősítették, hogy a koszóvói szerb kisebbség két új barikádot emelt Észak-Koszovóban. Az egyik Mitrovica város északi részén készült, ahol a hidat egy tehergépjármű torlaszolja el. A képen látható, hogy a koszóvói NATO-erők (KFOR) lengyel felségjelzésű egységei is a helyszínen vannak, és megfigyelés alatt tartják az eseményeket.

A HÁBORÚ KÜSZÖBÉRE SODRÓDOTT A KÉT ORSZÁG

A település a koszóvói-szerb határtól mindössze 20 kilométerre fekszik, lakosságának 70 százaléka albán. A szerb kisebbség a település és a régió északi részén abszolút többséget alkot. Koszovó és Szerbia közötti feszültség a koszóvói szerbek által használt rendszámtáblák ügyéből robbant ki idén, és az események eszkalációja a háború küszöbére sodorta a két országot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb