Közélet

Újabb családtámogatásról döntött a kormány: nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak

A kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert. Nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert. Hornung Ágnes bejelentése értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik.

A LEHETŐSÉGGEL TÖBB TÍZEZER FIATAL ÉDESANYA ÉLHET MAJD

“Mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál ” – emelte ki. Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák is – emlékeztetett Hornung Ágnes. Az új SZJA-mentesség a harminc év alatti édesanyáknak jár. A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd – ismertette. Jelezte: ők nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is.

MEGHOSSZABBÍTJÁK A BABAVÁRÓ HITELT IS

Mandiner információi szerint 2024-ig meghosszabbította a kormány a babaváró hitel felvételének lehetőségét. A lap úgy tudja, az erről szóló rendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben, azaz egyelőre nem tudni, a pontos feltételek változnak-e 2023-tól az eddigiekhez képest.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb