Közélet

Levonult a déli határról a Magyar Honvédség, a határvadászok vették át a feladataikat

A Magyar Honvédség katonái befejezték az aktív műveleti szolgálatot a déli határszakaszon, feladataikat a határvadász ezred tagjai vették át csütörtökön. Az emlékezetes pillanatra létrehozott eseményen Rétvári Bence és Vargha Tamás mondott beszédet.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, az átadás-átvétel alkalmából a hercegszántói határvédelmi bázison tartott eseményen közölte: ezen a határszakaszon idén több mint 263 ezer illegális határátlépési kísérlet történt. Elmondható, hogy akik itt szolgálnak, azok az Európai Unió egyik “leginkább támadott” határszakaszát védik – fűzte hozzá.

A magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben minden kilencedik büntetését töltő, vagy ügye elbírálását váró fogvatartott embercsempész, e 2500 ember 73 ország polgára – mutatott rá. Megjegyezte, ellátásuk 3 milliárd forintba, a határőrizet 650 milliárd forintba került az adófizetőknek az elmúlt években. Utóbbit 98,5 százalékban a magyar adófizetők fizették, pedig Magyarország egész Európa biztonságát védi – hangoztatta Rétvári Bence.

NÉGY MAGYAR KATONÁBÓL HÁROM MÁR SZOLGÁLT A HATÁRON

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára komoly eredménynek nevezte, hogy négy magyar katonából három már szolgált a határnál, tanúbizonyságot téve felkészültségéről, hazaszeretetéről, a béke iránti elkötelezettségéről.

A katonák a jogellenes határátlépési-kísérletek megállításán túl 3 ezer embercsempészt állítottak elő, a honvédelmi feladatok szorosabbra fűzték a honvédelmi és a belügyi tárca együttműködését – fűzte hozzá. Az államtitkár utalt rá, hogy a magyar honvédség a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a migrációsválságra adott választ 2015-ben, amikor a délről érkező illegális bevándorlók miatt “támadás alatt állt” a déli határ, “megingott a nemzet békéje, a polgárok biztonsága”.

Fotók: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb