Mindenmás

Rekord mennyiségű, 3608 esetet láttak el a mentők szilveszterkor, 188 embert vittek detoxba

Országszerte 3608 esetet láttak el a mentők szilveszter éjjel, ebből 704-et a fővárosban – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel. A Győrfi Pál által közreadott számokat összehasonlítva a korábbi évek adataival az jön ki, hogy – annak dacára hogy Szeged mellett több városban is elmaradt a központi ünneplés – rekord mennyiségű riasztása volt a mentőknek.

Győrfi Pál közleményében azt írta, a közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, belgyógyászati rosszullétek mellett 188 embert szállítottak kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt, közülük 35-en kiskorúak voltak. A mentőket országszerte 19 esetben riasztották pirotechnikai eszközzel kapcsolatos kéz, arc, szemsérülésekhez.

Az ország nagyvárosaiban – így Szegeden is – az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszak volt különösen nehéz a mentés, az egységek folyamatosan dolgoztak.

ELŐRE ISZUNK, NEM HÁTRA

Hogy a 3608 soknak számít-e (igen), leginkább a korábbi szilveszterek statisztikáihoz viszonyítva lehet megmondani:

  • A tavalyi, 2022-es szilveszter alkalmával 3363 esetet láttak el a mentők, 181 embert kellett részegség, illetve alkoholmérgezés miatt kórházba vinni, közülük 27-en kiskorúak voltak – közölte pontosan 365 nappal ezelőtt Győrfi Pál az MTI-vel.
  • A 2021-es szilveszteren ugyanez a szám 3050 volt,
  • 2020-ban pedig 3068 esetet láttak el a mentők az év utolsó napján.

A számok alapján elmondható, hogy szilveszteri ivászat terén is előre megyünk, nem hátra, a jelenség pedig különösen beszédes annak tükrében, hogy a szegedihez hasonlóan több hazai városban is elmaradt a központi ünneplés.

A TŰZOLTÓK SEM UNATKOZTAK

Az év utolsó napján 197 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 137 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. 48 alkalommal tűz miatt, 89 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták ki őket. Mint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összefoglalójából kiderült, tűzijátékok miatt 37 tűz keletkezett az éjjel. A legtöbbször kigyulladt tujákhoz, kukákhoz és égő tűzijátékmaradványokhoz riasztották a tűzoltókat, de volt ahol autó, vagy épület gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb