Közélet

Nem tudni, mi lesz a szomszédos bezárt kiskunhalasi járványkórházzal, de havi 5,3 millió a villanyszámlája

Senki sem tudja, mi lesz a 2021 novemberében bezárt kiskunhalasi járványkórház sorsa, viszont havi 5,3 millió forintos villanyszámlát csinál, amit közpénzből kell kifizetni – írja az Átlátszó. A kórházat 2020 tavaszán húzta fel rohammunkával a West Hungária Bau Kft., valamint a ZÁÉV bruttó ötmilliárd forintért. Orvosi felszereléseket pedig a Medirex Zrt.-től vásároltak bele.

2021 novemberében 33 beteget ápoltak a 150 főre méretezett kiskunhalasi járványkórházban, ami tavaly december óta üres. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház az Átlátszó közadatigénylésére nem csak a 2021-ben ápolt betegek számát, hanem a rezsikiadásokat is közölte. Rezsikiadásai a bezárás után, ha jelentősen mérséklődtek is, de maradtak. A lap szerint a működő kórház 2021-ben összesen 79,8 millió forintot (havi 6,65 milliót) fizetett a villanyért, a bezárása után, 2022 első félévében pedig 32 millió, azaz havonta 5,3 millió volt a villanyszámlája. Azt nem tudni, hogy az illetékesek meddig akarják fenntartani a nem működő kórházat.

NEM TUDNI, MIÉRT KELLETT BEZÁRNI

Hogy a kórházat mégis miért kellett bezárni, csak találgatni tudunk, a legvalószínűbb, hogy vagy orvosból, vagy egészségügyi szakdolgozóból nem tudtak eleget mozgósítani az intézmény feltöltésére. Kásler Miklós, az egykori emberi erőforrások minisztere nem innen közelítette meg a kérdést: 2021 novemberében, amikor az utolsó beteget is kiengedték az intézményből, azt mondta: a járványkórház előkészületi állapotban van, és majd megnyitják, amikor szükség lesz rá.

MEGSZŰNT A KORMÁNYZATI TÁJÉKOZTATÓ PORTÁL IS

Nem csak a kiskunhalasi járványkórház zárt be, hanem a koronavirus.gov.hu honlap is megszűnt január elsejétől. Erre indoklásként azt írták, hogy a járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel szüntették meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb