Közélet

Gép van, ember nincs: nem nyitott ki a kiskunhalasi járványkórház

Bár Kásler Miklós november 10-i keltezésű, hétfőtől érvényes utasítása szerint meg kellett volna nyitnia a Kiskunhalasi Mobil Járványkórháznak, ez hétfő délutánig nem történt meg – értesült a Magyar Hang több forrásból. A portál úgy tudja, hogy az eszközök és gépek elegendő mennyiségben rendelkezésre állnak, így technikai akadálya nincs annak, hogy az intézmény ismét betegeket fogadjon, ugyanakkor a nyitásra vonatkozó minisztériumi utasítás egyelőre nem érkezett meg. Ennek oka szerintük az, hogy egyelőre nincs elég szakember.

FAKENEWS VOLT, HOGY ELHORDTÁK VOLNA A GÉPEKET MÁS KÓRHÁZAKBA

Pár napja a Civilhetes nevű portál arról írt, hogy a “gépeket elhordták más kórházakba”, ami elég nagy luftnak bizonyult: Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője (akinek az életét szegedi orvosok mentették meg tavaly) a kórház igazgatójától kért fotókkal a Facebookon cáfolta az értesülést. A Magyar Hang azt írja, úgy tudják, a Bányai által megosztott képek a valóságot tükrözik: csak gépek és ágyak vannak, nincs mellettük sem orvos, sem ápoló. A portál az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) és a Kormányzati Tájékoztatási Központnál is érdeklődött, egyelőre nem kaptak választ.

96 NORMÁL ÉS 11 INTENZÍVES COVID-ÁGY ÜZEMELTETÉSÉRE KÖTELEZETT A KISKUNHALASI JÁRVÁNYKÓRHÁZ

A már említett miniszteri utasításból egyébként legalább részben, az intenzív osztályok vonatkozásában kisilabizálható, hogy a kormány hány emberrel számol. A dokumentum szerint intenzív osztályon húsz ágy esetén legalább egy szakorvosnak, egy orvosnak és öt ápolónak kell szolgálatot teljesítene egy műszakban. A műszakok jellemzően 12 órásak, ám a pihenőidő alapszintű biztosítása miatt legalább négyműszaknyi embernek kell rendelkezésre állnia, ami húsz ágy esetén minimum négy szakorvost, 4 orvost és 20 szakápolót jelent 20 ágyanként.

Kásler Miklós utasításának melléklete intézményi szinten rögzíti, hol hány ágyat és ezen belül hány intenzív ágyat kell koronavírusos betegek kezelésére fenntartani. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és mobil járványkórház összesen 96 normál és 11 intenzív covidágy üzemeltetésére kötelezett.

A SZEGEDI ORVOSOKNAK NEM JÖNNE JÓL A NYITÁS

Szegeden újabb 150 egészségügyi dolgozót kellett a napokban bevonni a koronavírusos betegek ápolásába – derült ki Balogh Dénes ápolási igazgató múlt heti körleveléből, melyet a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezető szakdolgozóinak küldött körbe. A dokumentumban felmerült a Kiskunhalasi Járványkórház megnyitása is, mint írják, ezt a szegedi klinika szeretné elkerülni, mivel valószínűleg főként szegedi dolgozókat vezényelnének oda – ez pedig tovább nehezítené a helyzetet.

Fotók: BvOP

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb