Kikapcs

Meseszép, vérvörös naplemente Szeged felett: gyönyörű, de egy globális betegség tünete

Rengeteg meseszép Szeged365 olvasói fotó érkezett hozzánk csütörtök este a város felett látható, izzó vörös naplementéről. A jelenség meseszép, azonban egy globális betegség tünete:

  • minél több van a légkörben apró részecskéből,
  • annál jobban érvényesül az úgynevezett “Rayleigh-szórás”,
  • és annál intenzívebbek a színek.

Nem véletlen, hogy vörösen izzó naplementét elsősorban vulkánkitörések és egyéb légszennyezések, főként szmog környékén láthatunk.

A Rayleigh-szórásról a 24 cikkezett anno, mint írták, a kristálytisztának mondott kék ég és a roppant romantikus, vörös napnyugták (és napkelték) annak köszönhetőek, hogy a légköri apró részecskék “eltérítik” a Nap fényét. Míg nappal ez kékben jelenik meg, napkeltekor és napnyugtakor a fény olyan kis szögben lép be a légkörbe, annyival nagyobb távolságot kell megtegyen, hogy a kék szinte teljesen eltűnik – pontosabban napkeltekor a tőlünk keletre – nyugtakor a tőlünk nyugatra eső területekre jut.

Nem meglepő tehát, hogy minél több van a légkörben apró részecskéből (legyen az por vagy vízcsepp), annál jobban érvényesül a Rayleigh-szórás és annál intenzívebbek a színek.

Ez utóbbit bizonyítandó, a The Daily Climate tanulmányát végző néhány tudós 124, napnyugtát ábrázoló festményt vett elő az elmúlt fél évezredből, és nem túl meglepő módon a festők az ipari forradalom után sokkal több vörös festéket használtak. Előtte a fehér és a narancssárga dominált.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb