Mindenmás

Tavaly hárman haltak meg lakástűz miatt a vármegyénkben, 11-en pedig szén-monoxid-mérgezést kaptak

2022-ben vármegyénkben összesen 268 lakástűz keletkezett, ami 23-mal több, mint 2021-ben, ez 10 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán több mint 2800 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, ez átlagosan helyszínenként mintegy tíz négyzetméteres tüzet jelent – közölte honlapján a friss adatokat a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint írják, a lakástüzekben Csongrád-Csanád vármegyében három ember vesztette életét, míg 2021-ben egy ember halt meg lakástűz miatt. Mindezek mellett:

  • 35 ember sérült meg, ez 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban,
  • a lakástüzek eloltásához összesen 531 tűzoltóautót riasztottak,
  • a tűzoltóknak 156 munkaórára volt szükségük az oltáshoz,
  • a leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott,
  • a tűzesetek pontos keletkezési helyének, okának és körülményeinek tisztázása érdekében 11 lakástűz után indult tűzvizsgálat,
  • a leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz,
  • hét otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, ez egyel több, mint az előző évben.

GÁZROBBANÁS SZEGEDEN, PORIG ÉGETT HÁZ TISZASZIGETEN

Az is kiemelték, hogy az egyik legnagyobb tűzeset rögtön az ével elején, januárban történt Szegeden, a Hunyadi téren. Gázrobbanás volt egy családi házban, amely teljesen megsemmisült a nagy erejű robbanás és a tűz miatt.

Májusban pedig egy tiszaszigeti családi ház égett teljes terjedelmében, itt is több mint öt órán át küzdöttek a lángokkal az egységek. Egy szegedi családi ház oltása szintén több órán át tartott, itt a tetőn elhelyezett napelemes rendszer is lángolt, amely nagymértékben nehezítette az oltást. 

A FÜSTÉRZÉKELŐ SOK ESETBEN HIÁNYZOTT

Az adatokból kiderült, hogy 35 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 9 százalékkal több, mint 2021-ben. 13 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami kettővel kevesebb a korábbi év kéménytüzeihez képest. 10 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást. A tűzzel érintett otthonokban elenyésző számban volt csak füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Ekkor még van idő a kisebb tüzet eloltani, vagy biztonságban, sérülések nélkül kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 81-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 14%-kal több, mint egy évvel korábban. Az esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően 35 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 11 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során egy ember vesztette életét a mérgező gáz miatt vármegyénkben.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: buy weed online in Europe
'Fel a tetejéhez' gomb