Szegedi ArcokVideo365

“Leírhatatlan, amikor azzal hívnak fel, gyere haza, mert leégett a házad” – exkluzív Szeged365 interjú a tiszaszigeti tűzesetben otthonát elveszítő családdal

Egy élet munkája vált a lángok martalékává mindössze 20 perc leforgása alatt, amikor kedd este, eddig ismeretlen okokból kigyulladt, majd porig égett a tiszaszigeti Johan család háza. Zsolt, a helyi iskola tanára és Zsuzsi, a Puha Mancsok-Segítő Állatok és Természet Alapítvány tagja, még magukhoz sem tértek az első sokkhatásból, de a település lakói máris egy emberként melléjük álltak: otthont nyújtottak nekik és fiuknak, három kutyájuknak és öt lovuknak, valamint azonnal gyűjtésbe kezdtek, hiszen a család minden tulajdona egy szempillantás alatt hamuvá lett.

SEMMI SEM MARADT A LEÉGETT HÁZBÓL

Szerda délután a porig égett ház romjainál találkoztunk Zsuzsival és Zsolttal. Az utca csendes volt, csak az elszenesedett fa maradványai jelezték a tegnapi borzalom helyét, amelyek gyászosan halomba álltak a telken, nyoma sem volt annak, hogy alig 24 órája itt még egy családi ház nyújtott otthont lakóinak. Előtte megfeketedett villanyoszlop, az udvarban magasodó fa láthatóan ugyan ellenállt a felcsapó lángoknak, de vaskos törzse szinte a lombkoronáig koromtól feketéllett.

ZSUZSI ÉDESANYJÁNAK KÖSZÖNHETŐEN AZ ÁLLATOKAT SIKERÜLT MÉG IDŐBEN KIMENTENI A HÁZBÓL

Amikor lángra lobbant a ház, a Johan házaspár éppen nem tartózkodott otthon, csupán Zsuzsi édesanyja volt az épületben. Az ő lélekjelenlétének köszönhetően a család szeretett állatainak, öt lovuknak és három kutyájuknak, – akik közül az egyik Masni, Zsuzsi terápiás kutyája -, nem esett bajuk, mind épségben kijutottak az egyre inkább elhatalmasodó lángokból.

A TŰZ KELETKEZÉSÉNEK PONTOS OKÁT MÉG VIZSGÁLJÁK A SZAKEMBEREK, A GÁZPALACK MÁR VALÓSZÍNŰLEG A FELCSAPÓ LÁNGOK MIATT ROBBANHATOTT FEL

Zsolt a tűz hírére gyorsan hazaért munkahelyéről, végignézte otthona pusztulását, Zsuzsi éppen bent volt Szegeden, így ő már arra ért haza, hogy szeretett házuk szinte a földdel egyenlővé vált. “Leírhatatlan, hogy azzal hívnak fel, hogy gyere haza, mert leégett a házad. Minden borult, nem tudjuk, mi lesz holnap, miből építjük ezt az egészet újra. Beleöltünk 10 évet, és az egész 20 perc alatt a semmivé lett” – idézte fel a tegnap átélt borzalmakat Zsuzsi. Mint elmondták, az első hírek ugyan arról szóltak, hogy gázrobbanás okozta a tragédiát, azonban valószínű, a gázpalack már a tűz következtében robbanhatott fel. A tűz keletkezésének pontos okát jelenleg vizsgálják az illetékes hatóságok, így még korai megmondani, pontosan mi történhetett.

@szeged365

Nagy volt a baj Tiszaszigeten: teljes terjedelmében égett egy családi ház, gázpalack robbant!

♬ eredeti hang – Szeged365

RÖPKE 24 ÓRA ALATT HATALMAS ÖSSZEFOGÁS SZÜLETETT TISZASZIGETEN A NEHÉZ HELYZETBE KERÜLT CSALÁD MEGSEGÍTÉSÉRE

A házaspár még mindig nem tért magához a sokktól, de, mint ahogy elmondták, hatalmas erőt merítenek a tiszaszigetiek önzetlen és gyors segítségéből, akik a tragédia hírére rögtön összefogtak, és mindenben támogatják az otthonukat elveszített családot. A legelsők között maga a település polgármestere, Ferenczi Ferenc kért a Facebookon keresztül segítséget a nehéz helyzetbe került család számára. Zsuzsi elmondta, az azóta eltelt egy napban már többen is szállást ajánlottak nekik, a helyi Szociális Szolgáltató Központban pedig megkezdték számukra a ruhák, élelmiszerek és állateledelek gyűjtését, amelyekre a továbbiakban is nagy szükségük van. Ottjártunkkor is éppen begördült a telek elé egy traktor, pótkocsiján annyi szénabálával, ami fedezi a lovak majdnem egyhavi adagját.

A HÁZASPÁRBAN FEL SEM MERÜLT, HOGY MÁSHOVÁ KÖLTÖZZENEK, TISZASZIGETI HÁZUKAT SZERETNÉK ÚJJÁÉPÍTENI

Zsolt és Zsuzsi elmondták, mindig is nagyon szerettek Tiszaszigeten élni, szerették a házukat is, és a történtek ellenére fel sem merült bennük, hogy máshova költözzenek, itt képzelik el a jövőjüket és céljuk, hogy újra felépítsék házukat, megteremtsék otthonukat.

Ha lehetőséged van támogatni a Johan családot az újrakezdésben, az alábbi módokon teheted meg:

Név: Johan Zsuzsanna

Bankszámlaszám: 12067008-01310432-00100001 Raiffeisen Bank

Közlemény: adomány a tűzkár enyhítésére

Amennyiben egyéb adományokkal (pl. ruha, élelmiszer, kutyaeledel stb.) tudnál segíteni, akkor a Szociális Szolgáltató Központban bármikor leadhatod azt. (Információ: András Szilvia 06-70-408-6684, Laczi Anita 06-30-884-3212)

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb