Szegedi Arcok

Dr. Letoha Tamás: a koronavírussal kapcsolatban az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján a pánik felülírta a józan észt

Idén már három éve, hogy kitört a koronavírus járvány és az egész világot egy új, eddig ismeretlen kór fenyegette. Azóta hosszú utat tettünk meg, a betegség szövődményeinek megelőzéséhez több vakcinát is kifejlesztettek, s bár a Covid továbbra is itt van közöttünk, már korántsem uralja annyira a mindennapjainkat, mint akár egy éve. Vajon megnyugodhatunk, vagy ez csupán átmeneti csend, berobbanthatja a vírus legújabb mutációja, a kraken a világjárvány egy újabb hullámát és egyáltalán, mi lehet a tanulsága az elmúlt évek járványkezelésének. Ezekről beszélgettünk Dr. Letoha Tamás, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvossal, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetőjével.

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI ALAPJÁN, A PÁNIK FELÜLÍRTA A JÓZAN ÉSZT

Három éve már, hogy kitört a Covid – járvány, ennyi idő tükrében Dr. Letoha Tamás úgy látja, a pánik felülírta a józan észt. Mint mondta, az orvostudomány sokkal jobban fel volt készülve ennek a vírusnak racionális kezelésére, mint ahogy az a médiában átjött. A világban egy, főként a közösségi hálón, a média által elindított pánik lett úrrá, miközben az orvostudománynak megvoltak azok a célzott racionális molekuláris eszközei, amelyekkel a vírus elleni küzdelmet folytathatta volna, de sajnos nem ez került előtérbe. „Ez egy generált pánik volt, ami tudományosan nem volt indokolt, mert sokkal többet tudtunk a légúti vírusok fertőzéséről és annak a kezeléséről. Természetesen a koronavírus esetében voltak meglepő szekvenciák, de azoknak is, amelyek relatív meglepőek voltak, léteztek molekulárisan igazolt ellenszerei. Inkább erre kellett volna a hangsúlyt helyezni. Problémákat gyártottunk ahelyett, hogy a megoldást hirdetve nyugtattuk volna a közhangulatot” – foglalta össze az elmúlt évek tapasztalatait a kutatóorvos.

NEM A KORONAVÍRUS HOZZA EL A VILÁGVÉGÉT

Elmondta, a John Ioannidis (görög-amerikai orvos-tudós, a Stanford Egyetem professzora) féle metaanalízis szerint a fertőzés halálozási rátája a 69 év alatti korosztályban is 0,5 % környékén mozgott. „Tehát az, hogy egy 69 év alatt maximum 0,5%-os infekciós halálozási rátájú betegségről azt mondtuk, hogy ez hozza el a világvégét, miközben az orvostudománynak jóval komolyabb gondokkal is meg kell küzdenie, mint például a daganatos betegségek, szerintem abszolút nem volt igazolt. Itt azért azt is látni kell, hogy a vakcinák mellett az emberek jó része el is kapta a fertőzést. Tehát ez azt jelenti, hogy az oltások mellett a természetes fertőzés is egy olyan szintű védelmet adott, hogy gyakorlatilag most már olyan szinten nem kell félni, hogy ez a vírus még egyszer egy ilyen szintű pánikot tud okozni, mint eddig” – vélte Letoha Tamás. Azt is le kell szögezni, folytatta, hogy felső légúti vírusok voltak, vannak, lesznek. Tehát az, hogy ettől a vírustól megszabaduljunk, vagy ennek a folyamatosan mutálódó változataitól, ahogy az influenza vírusok is mutatják, nem lehet. „Aki szeretné beoltatni magát, az tegye meg, de a legfontosabb úgy gondolom, a felső légúti fertőzések gyógyszeres kezelése, amiről sajnos az elmúlt három évben kevés szó esett, de az influenzát is például ezzel tartjuk karban. Arra kell tehát fektetni a hangsúlyt, hogy a betegeket molekulárisan, racionális módon ellássuk és ne okozzon a betegség a fertőzöttekben halálos szövődményt” – magyarázta a kutatóorvos.

EGY EMBERT NEM LEHET RÁBÍZNI A CITROMOS TEA MEGMENTŐ EREJÉRE

Mint hozzátette, egy embert nem lehet rábízni a citromos tea megmentő erejére és az elzárásra, a karanténra. Az nagyon jó, ha egy ember fertőzött, akkor ne menjen közösségbe, de azt is fontos tudni, milyen eszközökkel védekezhet a komolyabb szövődmények ellen. „A koronavírus fertőzésnek van egyfajta vérrögösödést indukáló szövődménye, erre például az aszpirin származékok nagyon jók. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tiszta légúti fertőzés nagyon ritka. Tehát ez azt jelenti, ha egy vírus elkezdi a felső légutak hámsejtjeit fertőzni, és ott a felső légutak átjárhatóságát fokozza, akkor a felső légutakon egyéb kórokozók is mindig jelen vannak, mert az ember soha sem steril levegőt szív be. Fel kell készülni arra, hogy bakteriális felülfertőződés is járhat a virális fertőzéssel. Nagyon fontos azt tudnia az embereknek, ha van egy antivirális szerekre, vagy egy laza aszpirin kezelésre nem múló felső légúti hurutja, akkor ott igenis egy célzott antibiotikus kezelést is igénybe kell venni, mert valószínűleg baktérium is rárakódott a vírusfertőzésre.

Ezeket az ismereteket át kell adni az embereknek, hogy megértsék, ezek a betegségek gyógyszeres kezeléssel könnyen legyőzhetők, ugyanakkor gyógyszeres kezelés nélkül komoly szövődményekkel is járhatnak főleg az idősebb, immungyenge populációban. De az, hogy náluk csak és kizárólag a vakcinát erősítjük, egyrészt nem járható út, másrészt nem racionális. A vakcináknál is látható, hogy áttöréses fertőzések mindig is voltak, mindig is lesznek, főleg, ha a periférián létrehozol egy immunizációt, attól még a felső légutakban a vírus meg tud akadni, fertőzést tud okozni. A koronavírus fertőzésnek, de még akár a spanyolnáthának is a legkomolyabb szövődményei mind a bakteriális felülfertőződésnek köszönhetők. Tehát attól, hogy nekem most van valamilyen szintű védelmem a koronavírus ellen, attól az még fertőzhet a légutakban, és, ha erre rárakódik egy komoly bakteriális fertőzés, akinek nagyon gyenge az immunrendszere, belehalhat. Ezért kell gyógyszeresen is ellátni a beteget, és ebben a háziorvosoknak és kezelő orvosoknak óriási szerepük van, illetve abban, hogy az emberekben tudatosítani kell, hogy a bakteriális felülfertőződés az általában mindig együtt jár a vírusfertőzésekkel, ezért ilyenkor érdemes egy orvost felkeresni és gyógyszeres kezeléssel biztosítani a beteg gyógyulását” – fejtette ki Dr. Letoha Tamás.

KÍNA ÚJRANYITÁSÁVAL CSAK AKKOR ROBBANNA BE A JÁRVÁNY, HA EGY GYÖKERESEN MÁS ANTIGÉN SZERKEZETŰ VÍRUS SZABADULNA EL

Beszélgetésünk során arról is szó esett, hogy Kína újranyitásával mire számíthatunk, berobbanhat – e a járvány Európában, így Magyarországon is. A kutatóorvos szerint ettől nem kell tartanunk. „Berobbanhat a járvány, de annak akkor másik vírusnak kell lennie, mert Európa lakossága már olyan szinten immunis, akár a vakcinák, a természetes fertőződés, vagy a keresztimmunitás miatt, ami ezt meggátolja. Egy gyökeresen más antigén szerkezetű vírusnak kell lennie, hogy a jelenlegi immunizáltság foka mellett egy kiterjedt járvány kialakuljon. Lokális, kisebb járványkitörések lehetnek, de ezeknek már a mélysége nem lehet olyan, mint a korábbiak” – árulta el Dr. Letoha Tamás.

A KRAKEN VARIÁNS MÁR NEM EGY TELJESEN VÉDTELEN, HANEM EGY MAGAS FOKON IMMUNIZÁLT POPULÁCIÓRA CSAP LE

A kutatóorvos hasonlóan vélekedik a koronavírus legújabb, kraken elnevezésű variánsáról is. Elmondta, minden vírus veszélyes, melynek veszélyessége attól függ, hogy az adott emberi populáció milyen immunizáltsági fokkal bír a vírussal szemben. „Itt egy olyan vírusról beszélünk, aminek az ezt megelőző fajtái tulajdonképpen folyamatosan immunizálták a lakosságot. A kraken tüskefehérje szinten ugyan pár aminosav szempontjából eltérő szerkezetű, de azért a fő antigén karakterisztikája nem változott meg gyökeresen a korábbi koronavírus változatokhoz képest. Természetesen minden egyes vírus, ami felbukkan, egy kicsit másképp működik. Kicsit másképp kötődik azokhoz a receptorokhoz, ami a vírus fertőzését okozza, de attól még ez nem egy teljesen gyökeresen eltérő vírus és már nem egy teljesen védtelen, hanem egy magas fokon immunizált populációra csap le. Ezért én nem látom reálisnak, hogy egy pusztító, soha eddig nem látott járványt okozzon ez a variáns” – zárta gondolatait Letoha Tamás.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb