Luxus lesz a zsíroskenyér? 115 százalékkal emelkedett a sertészsír ára a szegedi boltokban
A zsíros kenyér drágult a leginkább az élelmiszerek közül Magyarországon a KSH friss adatai alapján, számolt be róla az RTL Híradó. A klasszikus magyar reggeli mindkét tétele a drágulási toplista első helyén tanyázik:
- egyetlen év alatt 115 százalékot ugrott a sertészsír,
- 100 százalékot a fehér kenyér ára, az utóbbiért kilónként már 900 forintot kell fizetni átlagosan.
Az extrém drágulás elsődleges oka, hogy a zsírolvasztás különösen energiaigényes, a gyártók a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gázért. A csatornának nyilatkozó Raskó György agrárközgazdász szerint a sertéscomb árának befagyasztása is hozzájárult az árrobbanáshoz.
Az elmúlt évben az élelmiszerek ára 40 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább
- a tojás (87,9 százalék),
- a kenyér (81,4 százalék),
- a tejtermékek (75,4 százalék),
- a sajt (74,7 százalék),
- a vaj és vajkrém (71,6 százalék),
- a száraztészta (58,6 százalék),
- a margarin (58,0 százalék),
- a péksütemények (54,7 százalék) és
- az édesipari lisztesáru (53,4 százalék) drágult
– foglalta össze az Index. A termékcsoporton belül a cukor (11,8 százalék) és az étolaj (4,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.
Az élelmiszerdrágulás okairól az alábbi, év végi Szeged365 cikkben írtunk bővebben:
2 hozzászólás