Közélet

Amennyiben márciusig nem születik megállapodás, kitörhet a háború Koszovóban

Amennyiben Belgrád és Priština márciusig nem köt végleges megállapodást, háború kitörése fenyeget – figyelmeztet Nedžmendin Spahiu elemző a Szabad Magyar Szó szerint. Mint mondta, a háború azért törhet ki, mert mindkét fél meg szeretné mutatni a Koszovó feletti hatalmát, a nyugat pedig hagyhatja egymásnak esni őket, amennyiben továbbra sem tudnak megállapodni.

“A háború lehetősége továbbra is fennáll” – véli az elemző. “Az amerikai és uniós javaslat szerint Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét, cserébe a koszovói szerbek nagyobb autonómiát kapnak. De hogy mekkora lesz ez az autonómia, erről vitáznak már 12 éve” – figyelmeztet Spahiu.

A NYUGAT NEM VÁR A VÉGTELENSÉGIG

Vučić visszahívta a koszovói intézményekből a szerbeket, Albin Kurti pedig bebizonyította, hogy az úttorlaszok ellenére is ellenőrizni tudja a koszovói határokat. Mindketten az északi régió feletti hatalmukat fitogtatják. Véleménye szerint a nyugat nem vár a végtelenségig, és amennyiben nem sikerül megállapodni, hagyni fogja, hogy a két fél összecsapjon. Amikor pedig háborúról beszélünk, akkor az nemcsak az északi területeket érintené, hanem Priština megtámadását is. Az elemző szerint Albin Kurti elfogadná a szerbekre vonatkozó autonómiát, de semmiképp sem szeretné, hogy egy másik Szerb Köztársaság jöjjön létre, mint Bosznia és Hercegovinában. Belgrád számára viszont elfogadhatatlan Koszovó függetlenségének elismerése – véli az elemző.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb