Közélet

Hivatali visszaélés bűntettével való gyanúsítás, visszavont magánnyomozói engedély – páros lábbal állt bele a lemondott újszentiváni Rusin Csabába a szegedi alpolgármester fia, Binszki Olivér

“Amit elkezdtem be fogom fejezni, még akkor is, ha ez valakiknek nem tetszik. A közeljövő meglepetései alapjaiban fogják megváltoztatni a település hangulatát” – írta a frissen lemondott újszentiváni alpolgármester, Rusin Csaba még egy héttel ezelőtt az Élhető Újszentivánért nevű Facebook csoportba, majd a polgármesteri választáson másodikként befutó Binszki Olivér, a szegedi DK korábbi frakcióvezetőjének, azaz Binszki Józsefnek a fia egy terebélyes, kérdésekkel teli posztban bírálta.

Január 13-án azonnali hatállyal lemondott Újszentiván alpolgármestere, Rusin Csaba István – írtuk meg szerdán, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumban viszont nem firtatta a lemondás okát.

POLITIKAI CSETEPATÉ

Mint kiderült, a súrlódás a településen már korábban elkezdődött, még akkor, amikor tavaly Putnik Lázár, korábbi polgármestert letartóztatták. A községben időközi választást írtak ki, az ex-fideszes Bodó Imre lett az új polgármester. Rusin Csaba a településen a falu migrációs és közbiztonsági feladatait érintő ügyeiért felelt, mint alpolgármester, Binszki Olivér, a szegedi DK korábbi frakcióvezetőjének, Binszki Józsefnek a fia pedig képviselő-testületben kapott helyet. Előbbi pont egy hete tett ki egy posztot az Élhető Újszentivánért nevű Facebook csoportba, ahol többek azt taglalta, hogy:

  • nincs, és nem is volt soha tanácsadói szerződése az önkormányzattal,
  • egyetlen centiméterre való üzemanyagot nem tankolt a hivatal számlájára,
  • nem használ fel embereket hatalmi céljai eléréséhez, mert nincsenek,
  • nem akar “ingatlan bizniszt” a szegedi 3. híd nyomvonalán,
  • egyetlen párt tagja sem volt a rendszerváltás óta,
  • valamint hogy soha nem szerepelt kommandós akció alanyaként híradás címlapján, sőt letartóztatva sem volt.

HIVATALI VISSZAÉLÉS, VISSZAVONT ENGEDÉLY

Keddig kellett várni a válaszra. Binszki Olivér a közösségi oldalán reagált a most már ex-alpolgármester szavaira. Az általa feltöltött dokumentum szerint Rusin Csaba magánnyomozói-, illetve személy- és vagyonvédelmi engedélyét is bevonta a Szegedi Rendőrkapitányság még 2010-ben. A határozatban így írnak: „Tekintettel arra, hogy Rusin Csaba hivatali visszaélés bűntett elkövetésével megalapozottan gyanúsítható, – amely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – ellene a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánység büntetőeljárást folytat (…)”. Binszki Olivér ezzel kapcsolatban arról kérdezte Rusin Csabát, hogy ennek a büntetőeljárásnak mi lett az eredménye, és hogy miért nem írt mindeddig arról, hogy hivatali visszaélés bűntettével megalapozottan gyanúsították 2010-ben. A képviselő mindezek mellett az Opten Informatikai Kft. rendszeréből lekért adatokat is csatolta, Rusin Csaba korábbi cégeivel kapcsolatban. Ezek szerint összesen 26 cégben volt érintett. Mindezek mellett Binszki Olivér arra is kíváncsi, hogy:

  • mi az oka annak, hogy azok a cégek amikben az ex-alpolgármester vezető tisztségviselő volt, vagy egyéb érdekeltsége állt fenn, azok rendszerint végelszámolással vagy felszámolással végezték,
  • valamint, hogy miért került az Újszentiván Településgazdálkodási Kft.-től az önkormányzat kezelésébe a Munkásszálló,
  • illetve, hogy a fent említett Kft.-vel kapcsolatban van-e arra bármi hatása, hogy a 2022-es évben a havi több százezer forintos bevétel az önkormányzatnál januárra 0 forintra esett vissza, mert nem kötöttek idén még egyetlen bérleti szerződést sem.

A feltett kérdésekre Rusin Csaba még nem válaszolt, és azt sem lehet tudni, hogy valójában miért mondhatott le. Üzenetben kerestük az ex-alpolgármestert, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTVE: HÁROM OK MIATT MONDOTT LE RUSIN CSABA

Szerdán délután megszólalt Rusin Csaba. Az Élhető Újszentivánért nevű Facebook csoportban azt írta, hogy: “65 nap, 65 indok, 65 érv után döntöttem úgy, hogy lemondok. Szeretném az elején tisztázni, ehhez a hatalom és pénzéhes megnyilvánulásoknak semmi köze nincs. Így, a rendszeren kívül már nem közszereplőként, annál több, hatékonyabb és – ami nem lényegtelen – konkrétabb tudok lenni. Ami a lemondásomhoz vezetett annak három oka van:

  • Igen, volt nézeteltérés a Polgármester Úrral, ami három dologban nyilvánult meg. Az egyik és legfontosabb dr. Talpai János szerepe a közéletben, a másik, a választás előtti helyzet kezelése, a harmadik pedig a kommunikáció kérdése. Ezek nézetkülönbségek voltak, nem harag kérdései.
  • Az eskü és a közszereplő helyzetből fakadóan nehezen kezelhető dr. Binszki képviselő ámokfutása, csúsztatása, mert feltételeztem, hogy van határa, de tévedtem.
  • Településünknek végre joga van tudni, mi van itt most? Így ezek a kérdések napvilágot fognak látni” – írta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb