Közélet

Bepanaszolták a Gazdasági Versenyhivatalnál a telekommunikációs szolgáltatók automatikus inflációkövető díjemelését

A GVH panaszeljárás keretében vizsgálja, vajon van-e versenyjogi vonatkozása annak, hogy a négy nagy telekommunikációs szolgáltató (Magyar Telekom, Yettel, Digi, Vodafone) mindegyike úgynevezett automatikus inflációkövető díjemelést vezetett be az idei évtől – írja a 24.hu. A telekommunikációs szolgáltatók ezt a lépést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) egyeztetve tették meg, egyúttal beépítették az ÁSZF-jeikbe.

PANASZELJÁRÁS KERETÉBEN VIZSGÁLÓDNAK

Azt, hogy mit jelent, ha a Gazdasági Versenyhivatal panaszeljárás keretében vizsgálódik, arra azt válaszolta a lapnak a GVH, hogy a panasszal kapcsolatos eljárásában azt vizsgálják, hogy:

  • a panaszban sérelmezett magatartással kapcsolatban fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás megindításának törvényi feltételei,
  • illetve megállapítható-e, hogy a megjelölt magatartással kapcsolatban más hatóság jogosult eljárni.

További kérdésekkel kapcsolatban leszögezték, a versenytörvény értelmében a panasszal kapcsolatos eljárás adatai (ideértve az eljárás kezdetének időpontját) csak a panaszos számára ismerhetők meg, és számára is csak a panasszal kapcsolatos eljárás lezárultát követően. Ezért további információval nem tudtak szolgálni a szóban forgó eljárásról.

AZ ÉLELMISZER-KISKERESKELMI PIAC SZEKTORT IS VIZSGÁLJÁK

Szerdai hír volt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal hatósági eljárásban vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, valamint piaci jelzéseket értékel annak ellenőrzésére, hogy közrejátszhat-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás az élelmiszerárak kiugró emelkedésében. Az egyes eljárások eredményeiről a GVH azok lezárulta után haladéktalanul tájékoztatja a közvéleményt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb