Kikapcs

Így látja a szocializmus időszakát az a generáció, mely nem volt részese a rendszerváltásnak – fotográfus hallgatók munkáiból nyílt kiállítás a szentesi Koszta József Múzeumban

Nemzet és Asszociáció – Neked, mit jelent, hogy “Hí a haza!” címmel nyílt kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hat alap- és mesterszakos fotográfus hallgatójának munkáiból a szentesi Koszta József Múzeumban vasárnap.

A KÉPEK AZT MUTATJÁK BE, HOGYAN ÉLJÜK MEG MA A MAGYARSÁGUNKAT

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett tárlat megnyitóján Povedák István, a MOME Elméleti Intézetének oktatója közölte, a hallgatók gondolkodást elindító képei erős egyéni aspektusból mutatják be, hogyan éljük meg ma a magyarságunkat. Létezik egy, az akadémiai tudás által létrehozott kánon, emellett a valóság, az emberek fejében ezerféleképpen megélt hétköznapi nacionalizmus is. E kettő sokszor köszönőviszonyban sincs egymással – fejtette ki az oktató.

MINDENKI MÁS MÓDON ÉLI MEG A MAGYARSÁGÁT

A fotográfiák egy része a szocializmus időszakát idézi meg, azt a korszakot, amikor a nemzeti öntudat, nem hogy nem állt a középpontban, inkább visszaszorítani igyekeztek azt. A kiállításon bemutatkozó hallgatók ugyanis már ahhoz a generációhoz tartoznak, amely nem volt részese a rendszerváltásnak, ismereteik a fejekben lévő asszociációkból – szüleik, nagyszüleik emlékeiből – táplálkoznak – mondta Povedák István. A tárlat bizonyítja, téves az az elképzelés, hogy csak egyfajta nemzetértelmezés létezik, el kell fogadni, hogy ki-ki sokan sokféleképpen éli meg magyarságát – hangsúlyozta a szakember.

HAT FOTOGRÁFUS HALLGATÓ MUNKÁIVAL ISMERKEDHETNEK MEG AZ ÉRDEKLŐDŐK

  • Turi András fotográfiáin azt mutatja be, miként alakul egy iskolaudvar hagyományőrzők március 15-i előadásán katonai bemutató helyszínévé.
  • Vercse Hunor a busójárás pogány hagyományokon alapuló szertartását láttatja,
  • Legát Franciska többnyire megrendezett, ám mégis dokumentarista képeivel azt ábrázolja, milyen lehetett Magyarország, amikor szülei felnőttek.
  • Mucsi Ágota is a szülői, nagyszülői generáció emlékeit idézi meg,
  • Kürtösi Marcell pedig egy tradicionális szemléletű család mindennapjaiba enged bepillantást.
  • Petri Csenge képeivel a nemzettudat, az emlékezés és az ünnepek kapcsolatát elemzi.

JÚNIUS 11-IG LÁTOGATHATÓ A TÁRLAT

A június 11-ig látható tárlat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják – főként a fiatalabb – látogatókat: kirakókkal, logikai játékokkal teszik kézzelfoghatóvá a képeket.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb