Szegedi Arcok

Átadták a KÓTA – díjakat: Szegedről Fagler Erika és Rozgonyi Éva, valamint Gyüdi Sándor részesült az elismerésben

Idén 14 kategóriában 29 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából adtak át a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek. A díjazottak között szegedieket is köszönthetünk: a Szeged Kultúrájáért díjjal kitüntetett Erdősné Fagler Erika karnagy munkáját életműdíjjal ismerték el, KÓTA-nagydíjat kapott Rozgonyi Éva karnagy, valamint Gyüdi Sándor vehette át a mecénás kategória díját.

A díjat 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítéli oda a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismeréseként – olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

KÓTA – NAGYDÍJAT KAPOTT ROZGONYI ÉVA KARNAGY, AKI TÖBBEK KÖZÖTT SZEGEDEN IS TANÍTOTT

KÓTA-nagydíjat kapott Rozgonyi Éva karnagy, tanár, aki tanított Szolnokon, Szegeden, Kecskeméten és az Egyesült Államok intézményeiben óvodától felső fokig minden korosztályt. Méltatása szerint együtteseit szisztematikus kórusnevelő munkával jelentős hazai és nemzetközi sikerre vezette. Nemzeti és nemzetközi kórusversenyek zsűrijének tagja, illetve elnöke. Határon belül és kívül számos karnagyi kurzust tartott, a legközelebbit ez év nyarára tervezi. Az a cappella irodalom széles spektrumú repertoárja mellett jelentős zenekari kíséretes művek előadása kapcsolódik az általa 33 évig vezetett Bartók Kórus tevékenységéhez. Tudását, zenei műveltségét, sokirányú tapasztalatait a magyar kóruskultúra szolgálatába állította, a kórusszövetség munkájának a mai napig támasza – írták.

ÉLETMŰDÍJJAL ISMERTÉK EL ERDŐSNÉ FAGLER ERIKA MUNKÁJÁT, AKI SZEGED KÓRUSÉLETÉNEK NÉLKÜLÖZHETETLEN RÉSZTVEVŐJE

Pénteken a Szeged Kultúrájáért díjjal, most pedig életműdíjjal ismerték el Erdősné Fagler Erika ének-zene tanár, kóruskarnagy munkáját, aki Szeged kóruséletének évtizedek óta nélkülözhetetlen részvevője. A Szeged Városi Kórusegyesület vezetőségi tagja, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója. Szerteágazó tevékenysége ének-zene tanárként, szakvezetőként, karnagyként, kórus- és iskolaalapítóként, a kórusélet és a zenei versenyek szervezőjeként gazdagította a város kulturális életét. Elismertsége, tekintélye, töretlen munkabírása és értékrendje példaértékű – írják a méltatásban.

GYÜDI SÁNDOR NYERTE EL A MECÉNÁS KATEGÓRIA DÍJÁT

A mecénás kategória díját Gyüdi Sándor, Liszt Ferenc-díjas karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója nyerte el, aki meghatározó résztvevője a szegedi, hazai és nemzetközi zenei életnek. A KÓTA- díjjal több évtizedes fáradhatatlan munkáját ismerik el.


    

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium nagytermében tartott szombati átadó ünnepségen az együttesek közül fellépett az Országos Széchényi Könyvtár Kórusa, valamint az Aurin Leánykar. Hallhatta még a közönség a Szabadkai Zeneiskola Népi Ének Tanszék képviseletében a Dalkötő Énekegyüttest és a Zlatovez (Aranykötés) Triót.

Forrás: MTI

Fotók: KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége FB oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb