KözéletNem kategorizált

Novák Katalin olyat tett, amire huszonöt éve nem volt példa – rekordot döntött a szegedi származású köztársasági elnök

Egy friss statisztika szerint Novák Katalin köztársasági elnökségének első, nem teljes évében – ami csaknem nyolc hónapot jelent – kétféle kegyelmi kérvényből is rekordszámút hagyott jóvá – szúrta ki az Index.

Mint kiemelték, Novák Katalin a tavaly elé került végrehajtási kegyelmi kérvények – amelyek a jogerősen elítéltekre vonatkoznak – 5,67 százalékát hagyta jóvá. Ilyen magas arányra 25 éve nem volt példa, legutóbb 1997-ben, Göncz Árpád államfőnél láthattunk hasonlót.

A JOGERŐSEN MÉG EL NEM ÍTÉLT VÁDLOTTAKAT ÉRINTŐ KEGYELEMET 10 ÉVE NEM KAPOTT SENKI

A jogerősen még el nem ítélt vádlottakat érintő eljárási kegyelemből tavaly hetet hagyott jóvá Novák Katalin, ilyen típusú kegyelemből az utóbbi tíz évben senki nem kapott – számolt be a statisztikákról a hvg.hu alapján az Index, a kormányzat egyik igazságügyi aloldalára felkerült éves adatsorra hivatkozva. A köztársasági elnök utóbbi döntése a Budaházy-ügy vádlottjait érintette. A hivatalos statisztikában hagyományosan csak az első csoportba tartozó végrehajtási kegyelmeket tüntetik fel, ez a gyakoribb, de ebből sincs túl sok, a pozitív döntések aránya jellemzően 5 százalék alatti. A lap szerint az elmúlt húsz évben átlagosan évi 800 körüli a benyújtott kérelmek száma, de 2022-ben ennél kevesebb, 367 volt. Az elmúlt húsz évben átlagosan a kérelmek nagyjából 2 százalékát hagyták jóvá a mindenkori államfők. 1998-ról ugyan nem lelhető fel hivatalos adat, de 1990 óta minden más évből igen, ezek azt mutatják, hogy Novák Katalin 5,67 százalékos kegyelmi arányára 25 éve nem volt példa. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb