Kikapcs

Árad a Tisza, a Gergő-ligetben már a víz az úr

Szegeden az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint 523 centiméternél áll a Tisza vízszintje, amely bár még kényelmes távolságban van a 650 centis első készültségi szinttől, már elég látványos: a Huszár Mátyás rakpart lépcsőiből már csak 3-4 látszik ki, a Gergő-ligetben pedig már a víz az úr. Az alapító Farkas András szerdai fotóin az látszik, hogy már a gyaloghidat is ellepte a víz.

Az alábbi fotókat Rolandtól kaptuk szerda késő este, a mostani, 523 centis vízszint 37 centire van még a rakpart szintjétől:

A rakpart szintje egyébként 560 cm, mint Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a legutóbbi lezáráskor elmondta, ez az a pont, ahol a járda alatt futó átvezető csatornákon elkezd az úttestre szivárogni a Tisza vize, első körben tócsákat létrehozva az aszfalton. Ez utóbbiak – főleg, ha hideg van – megfagyva elég balesetveszélyesek lehetnének, ezért bár az első készültségi szint csak 650 centiméternél van, már 560 környékén zárni szoktak.

A vízszint emelkedése jól látszik a Tisza-Maros sétányon (Rotary tanösvény – Gergő liget) készült fotókon is, mint az alapító Farkas András írta, lassan már a víz az úr, oda lett a sok fűrészpor. A közismert szegedi egy akkor és most párost töltött fel a tanösvény Facebook csoportjába, az utóbbin jól látszik, hogy már a gyaloghidat is belepte a víz:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb