Mindenmás

Napi pakk: viszlát január, helló, február! Marad a szeles időjárás Szegeden, ma van a Tisza élővilágának emléknapja

Fénysebességgel futott el a fejünk felett a január, így szólunk: beköszöntött a február Szegedre! Az új hónap nem hoz sok újdonságot időjárás terén városunkba, mára is szeles, olykor záporos időt jósolnak Szegedre. Egy évforduló viszont jutott mára, hiszen most van a Tisza élővilágának emléknapja, a cianid szennyezés 23-ik évfordulója. Fújd meg a kávét, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

NÉVNAPOSOK ÉS A TISZA

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden:

  • Ignác,
  • Brigitta,
  • Efraim,
  • Gitta,
  • Kincső,
  • és Virgínia nevű Szeged365 olvasónknak!

Ma van a Tisza élővilágának emléknapja, a cianid szennyezés évfordulója! 2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

Mindezek mellett:

  • 1875. február 2-án nyílt meg Szeged első közkönyvtára a főreáltanoda földszintjén,
  • valamint 1902. február 1-jén indult a Szegedi Krónika Gallovich Jenő és Szakács Andor szerkesztésében.

SZELES IDŐJÁRÁSSAL KÖSZÖNT RÁNK A FEBRUÁR

Szerdán a délnyugati országrész kivételével mindenhol megmarad a szeles időjárás, Szegedre élénk légmozgást jósolnak. Az előrejelzések szerint a többször erősen megnövekvő felhőzetből akár kialakulhatnak záporok és hódarazáporok is. Néhol esetleg az ég is megdörrenhet. Hajnalban 1, napközben 9 fokot mérhetünk majd Szegeden.

MA MEGSZŰNNEK A FÖLDI JEGYAUTOMATÁK

Február 1-től, azaz mától nem lehet jegyet és bérletet venni a Szegedi Közlekedési Társaság egyes földi jegyautomatáiból. A cég közleménye szerint megszűnik a szolgáltatóval kötött szerződésük, ezért mától nincs jegy-, és bérletvásárlási lehetőség 8 darab földi jegyautomatából Szegeden.

A TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK NAPJA SZEGEDEN

Február 1-én Tápén, a Tisza-parton tartanak rendezvényt több általános iskolás osztály részvételével. Az eseményen Monostori András tart majd előadást, a Tisza élővilágának emléknapja alkalmából.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: sisteme de filtrare
'Fel a tetejéhez' gomb