Közélet

Vagyonnyilatkozatok 2023: hosszú évek után Orbán Viktornak is van megtakarítása, Gyurcsány Ferenc megütötte a jackpotot

Éjfél után közzétették a kormánytagok és parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, a dokumentumokat a november 1-jén fennálló állapot szerint kellett kitölteniük. A nyilvánosan is elérhető dokumentumokból kiderült, hogy hosszú évek után Orbán Viktornak is van megtakarítása, Gyurcsány Ferenc vagyona átlépte az egy milliárd forintot, közben a szegedi és Csongrád-Csanád vármegyei politikusoknál is vannak érdekességek.

Cikkünkben a kormány és az ellenzék elsőszámú karaktereire (Orbán Viktorra és Gyurcsány Ferencre), továbbá a Csongrád-Csanád vármegyei kötődésű politikusokra fókuszálunk, az összes vagyonnyilatkozatot IDE kattintva tudod átbogarászni.

ORBÁN VIKTOR KÖSZÖNI, JÓL VAN

Az utóbbi három évben Orbán Viktor miniszterelnök egyáltalán nem tüntetett fel megtakarítást a vagyonnyilatkozatában (igaz, tavaly arról adott számot, hogy teljesen visszafizették a 2002-ben feleségével, Lévai Anikóval felvett 20 millió forintos jelzáloghitelt, amelyből egy évvel korábban még 882 ezer forint maradt), ám mint a 24 írja, úgy fest, hogy a tavaly több mint a duplájára emelkedő fizetése megtette a hatását, és félre tudott tenni: ezúttal 14 millió forint megtakarítást vallott be, amelyet feleségével közös számlán tart.

GYURCSÁNY FERENC KÖSZÖNI, MÉG JOBBAN VAN

Valóságos jackpotot robbantott a DK első embere, Gyurcsány Ferenc vagyona ugyanis hivatalosan is átlépte az egy milliárdot, ami jelentős növekedés a tavaly bevallott 928 millió forinthoz képest.

A politikusnak a vagyonnyilatkozat szerint a „más szerződés alapján fennálló követelése” meghaladja a 640 millió forintot, értékpapírban pedig 461 milliója van. Van két komolyabb tartozása is, mégpedig egy 59 milliós banki hitel és egy 293 milliós értékpapír fedezetű hitel.

HÁROM SZEGEDI LAKÁSA VAN NOVÁK KATALINNAK

Tovább növelte a megtakarításait Novák Katalin: a Telex szerint jó fél évvel ezelőtt a köztársasági elnöknek még 32 millió forint volt a számláján, ezt pedig november 1-jére, tehát alig pár hónap alatt 41 millió forintra tornázta fel hazánk első szegedi származású köztársasági elnöke.

Az államfő ingatlanvagyona nem nőtt az elmúlt egy évben, továbbra is felerészben birtokosa egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak és egy 90 négyzetméteres társasháznak. A XI. kerületben van egy kisebb lakása is, Szegeden pedig további három, amelyek 67, 166, illetve 174 négyzetméteresek.

LÁZÁR JÁNOS A BRIT AUTÓKRA ESKÜSZIK, VAN KÉT LAND ROVERE ÉS EGY MINI CABRIO-JA

Lázár János a budapesti és hódmezővásárhelyi lakása mellett immár 37 egyéb ingatlannal rendelkezik, ezek nagy részét Hódmezővásárhely környékén található szántó, erdő és legelő területek teszik ki, de van egy közel kéthektáros szőlője Mádon is. Tavaly a szántóföldvagyonát bővítette két új, összesen 9 hektáros terület megvásárlásával és Mádon is terjeszkedett, megvett egy kisebb 3200 négyzetméteres legelővel kiegészített szőlőt. A minisztere a brit autókra esküszik, két, vadászatoknál különösen hasznos Land Rover Defender mellett egy Mini Cooper Cabrio-ja van.

A hódmezővásárhelyi politikus készpénzállománya és bankbetétje megduplázódott tavalyhoz képest, jelenleg 28 millió forint. Megmaradt a 18 millió forint személyi kölcsöne, a 38,9 millió forint beruházási hitele és van 7,7 milliós lízingtartozása is, emellett a magánszemélyekkel szemben fennálló tartozása is nőtt 5 millióval, ez jelenleg 55 millió forint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb