Közélet

Pont került a Mars téri pavilonbontás ügyére: a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felmentette az önkormányzati cég volt vezetőjét

A Szegedi Ítélőtábla a szerdai napon meghozott ítéletével a P. L. vádlott ellen rongálás bűntette miatt folyamatban volt büntetőügyben megváltoztatta a másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. A másodfokú bíróság által bűnösnek kimondott és megrovásban részesített férfit a Szegedi Ítélőtábla a harmadfokú eljárásban az ellene emelt vád alól felmentette. Az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére a pótmagánvádlót kötelezte – közölte a Szegedi Ítélőtábla a szerdai közleményében.

Mint tovább írják, a bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a város és az önkormányzati cég konzorciuma uniós támogatást nyert a legnagyobb szegedi piacnak helyt adó Mars tér rekonstrukciójára. Az árusítóhelyekre vonatkozó bérleti szerződést 2005. októberében felmondták, majd miután a felszólítások ellenére a terület kiürítése nem történt meg, az önkormányzat pert indított ennek érdekében.

ÖSSZEDŐLT A PAVILON

A közlemény szerint mielőtt azonban az ügyben jogerős ítélet született volna, a vádlott cégvezető 2009 novemberében szerződést kötött négy elárusítóhely, közte a pótmagánvádló pavilonjának áthelyezésére. A pótmagánvádlók pavilonjának daruval történő áthelyezése közben annak szerkezete megnyílt, majd összedőlt, így funkcióját elvesztette. A másodfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője egyaránt elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában való felmentésért jelentett be fellebbezést. A pótmagánvádló és jogi képviselője pedig súlyosítás – börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés kiszabása – érdekében élt jogorvoslattal.

JOGERŐS AZ ÍTÉLET

A közleményben kiemelték, hogy az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Benedek Tibor tanácselnök elmondta, hogy az ítélőtábla a másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletében megállapított, az általa kiegészített tényállást elfogadta, azonban nem osztotta sem a másod-, sem az elsőfokú bíróság jogi indokait. A Szegedi Ítélőtábla eljáró tanácsa úgy ítélte meg, hogy a vádlott a pavilonok áthelyezése során kifejtett magatartása nem volt sem jogellenes, sem a társadalomra veszélyes, erre tekintettel nem valósított meg bűncselekményt. Mindezekre figyelemmel a harmadfokon eljárt Szegedi Ítélőtábla a vádlottat – bűncselekmény hiányában – felmentette. A jogerős ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb