Közélet

55 fős magyar elit mentőcsapat érkezett Törökországba, ahol akár 20 ezer áldozata is lehet a földrengésnek

Megérkeztek a magyar katasztrófavédelem elitalakulata, a HUNOR a földrengés sújtotta Törökországba, ahol ma reggel az Index szerint újabb utórengés volt, az Egészségügyi Világszervezet pedig attól tart, hogy akár a 20 ezret is meghaladhatja az áldozatok száma. Az 55 fős magyar csapattal tartott 5 traumatológus katona szakorvos is, hogy a sérültek kutatásában, mentésében és ellátásában segítsenek a földrengés sújtotta területen.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő egységének hétfő esti búcsúztatásakor hangsúlyozta: ilyen katasztrófahelyzetben a segítségnyújtás gyorsasága nagyon fontos tényező. Minél gyorsabban érkezik a segítség, annál több emberélet menthető meg. Ez annál is inkább lényeges, mert a hírek szerint a hétfőre virradóra történt katasztrófának több mint ezren estek áldozatul, és a sebesültek száma is öt-hatezerre tehető – mondta.

Rétvári emlékeztetett arra, hogy a Hunor mentőegység 11 éve jött létre és azóta a magyar katasztrófavédelem világszerte bizonyította, hogy a világ egyik legfelkészültebb mentőszervezete. Segítséget nyújtottak katasztrófahelyzetekben a többi között Szerbiában, Macedóniában és Japánban is .

55 FŐS ELIT MENTŐEGYSÉG ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRÓL, TŰZOLTÓK, KATONAORVOSOK ÉS MENTŐSÖK IS KIMENTEK

A magyar katasztrófavédelem “elitalakulatának” tevékenysége meg fogja erősíteni a magyar-török barátságot is – vélekedett Rétvári Bence, aki köszönetet mondott az egység tagjainak a helyállásukért. Az eseményen az is elhangzott, hogy a Törökországba induló mentőegység 55 tagú, a tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a munkában. Keresőkutyákat is visznek magukkal.

9 TONNÁNYI FELSZERELÉST VITTEK MAGUKKAL

A személyzetet és a 9 tonnányi felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállította a Liszt Ferenc-repülőtérről a törökországi Adana repterére. Megérkezésük után a török katasztrófavédelem irányítja a magyar mentőcsapat tevékenységét. A Hunor felszerelése 10 napra biztosítja a mentőegység önellátását, vagyis nem kell a helyi katasztrófavédelem erőforrásait használniuk – közölte az MTI.

Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központon keresztül kért nemzetközi segítséget.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb