Kikapcs

A világ legjobbjai között számontartott bonbonok varázsolnak el az Árkád Csokifesztiválon – exkluzív interjú Földes Csillával, a bonbonok királynőjével

Esze ágában sem volt csokival foglalkozni, mégis ma már ő a bonbonok koronázatlan királynője, aki évek óta sorra hozza el a díjakat a szakma legrangosabb eseményéről, a londoni Academy of Chocolate világméretű versenyéről. Ő Földes Csilla, a balatonlellei Csilli Choco Bons csokimanufaktúra megalapítója és lelkes, kreatív csokoládékészítője, akinek igazi kulináris élményt kínáló bonbonjaival találkozhatunk a hétvégén, február 10-12. között az Árkád Csokoládéfesztiválon.

CSILLA RUHABOLT VEZETŐBŐL LETT A BONBONOK NAGY SZAKÉRTŐJE

Csilla kezdetben gyerekruházati boltot vezetett, azonban a multik térnyerésével már nem tudta fenntartani üzletét. Megélni, pedig meg kell valamiből, hiszen ott voltak a gyerekek, akikről gondoskodnia kellett, a lakáshitel, az autóhitel, így Csilla azon törte a fejét, merre induljon, milyen úton teljesedhet ki, ami biztonságot jelent családjának is. „2015-ben volt egy nagy mélypontom. Azután egyik reggel, amikor bekapcsoltam a laptopomat, a Bonbon Mánia nevű csokoládés blog gyönyörű fényképei jöttek velem szemben, s ahogy ezt megláttam, rögtön tudtam, hogy meg akarom tanulni, hogyan készülnek ezek az édességek” – emlékezett vissza a kezdetekre Csilla. Elmondta, ezt követően másfél hónapon keresztül éjszakákba nyúlóan csak az internetet böngészte, tanult, jegyzetelt, ötleteket, különböző praktikákat gyűjtött.

AZ ELSŐ PRÓBÁLKOZÁS RÖGTÖN NAGY SIKERT ARATOTT

Amikor eltelt ez a másfél hónap, Csilla úgy érezte, ideje a gyakorlatban is kipróbálni tudását. Elhatározta, ha ez sikerül, akkor ő bonbonkészítő lesz. Tejcsokit, ét-, és fehércsokit vásárolt, meg hozzá egy üveg tojáskrémlikőrt. Négy gyermekük kíváncsian leste az első bonbonok születését, tűkön ülve várták, hogy végre megkóstolhassák. Az apró csokicsodák aztán hatalmas sikert arattak a családban, Csilla nevetve mesélte, ahogy nyomkodta ki egyesével a bonbonokat a formából, úgy kapkodták be azokat gyermekei, s szinte habzsolták az édes finomságokat. „Úgy kellett rájuk szólnom, hogy legalább hadd fényképezzem le őket, mielőtt az utolsó falatig elpusztítják.” A sikeren felbuzdulva Csilla belevetette magát a csokoládékészítés rejtelmeibe: elvégzett egy cukrászképzést, közben az egyik csokoládégyártó féléves intenzív kurzusán is részt vett, majd 2017-ben végre megvalósult az álma és megnyitotta csokoládékészítő műhelyét Balatonlellén.

KÉPZELETET FELÜLMÚLÓ ÍZEKKEL VARÁZSOL EL MINDENKIT A LELLEI BONBON KIRÁLYNŐ

A Csilli Choco Bons repertoárja minden képzeletet felülmúló ízekkel varázsolja el a csokoládé szerelmeseit: a magas minőséget képviselő belga, francia, spanyol és kolumbiai csokoládék között van itt orgonalikőrös krémbonbon, pitypang krémes, belga sörös, vagy szarvasgombás bonbon is. Csilla elárulta, bonbonjai ízesítéséhez maga az élet nyújt számára ihletet. Egy illat, egy íz, egy gyümölcs, ami a hétköznapokban szembejön vele akár az utcán sétálva, rögtön beindítja a fantáziáját és máris elindul egy újabb különleges bonbon megszületése. A kökényes bonbont például egy fiatalkori élmény inspirálta, amikor gyerekként szedték a kökényt, a pitypang krémes ötletét pedig az adta, hogy rengeteg volt belőle Csilláék udvarában, de arra is volt már példa, hogy egy fekete fokhagyma termesztő kínálta portékáját a bonbonok alapanyagául. „Teljesen elájultam, nem is hallottam még arról, hogy fekete fokhagyma. A végén természetesen ebből is bonbon készült” – árulta el Csilla.  

CSILLA BONBONJAI BEKERÜLTEK A VILÁG LEGJOBBJAI KÖZÉ

A lellei bonbon királynő csokicsodái pedig nem csupán a csokirajongók körében aratnak hatalmas sikert, az Academy of Chocolate angliai világversenyen is több díjjal elismerték már különlegességüket.

  • A 2022-es világversenyen, melynek eredményét idén januárban hirdették ki, bronzérmes lett a dupla kökény bonbon, külön büszkeség, hogy Csilla egyedüli magyarként került be a győztesek közé a bonbonok kategóriájában.
  • 2021-ben a pitypang krémes nyerte el a zsűri tetszését, amivel Csilla ugyancsak a dobogó harmadik fokára léphetett,
  • 2019-ben pedig szintén az Academy of Chocolate világversenyén 50 ország közel 2000 csokoládéja közül a Mexikói kávékrémes és a pálinkába áztatott Aszaltszilvás marcipán bonbon érdemelte ki a bronz díjat. Ebben az évben Csilla a Mangó-passió és a Szarvasgombás bonbonjaival külön Dicséretben is részesült.
  • Csilla első díját a világversenyen, 2018-ban kapta meg, akkor a Rumosmeggyes bonbonjukat díjazták bronzéremmel.

“HOZZATOK MINDENT, MERT MINDENT ELADTAM”

Csilla elárulta, már nagyon várja, hogy a szegedi Csokoládéfesztiválon is bemutathassa bonbonjait. „Nagyon szeretjük a várost. Most már ötödik éve ott vagyunk a Csokifesztiválokon, és úgy érezzük, rettenetesen szeretnek bennünket a vásárlók. Pár éve történt, hogy egy kolleganőm jött le Szegedre helyettünk, s rövidesen hívott minket: hozzatok mindent, mert mindent eladtam!” – mesélte szegedi élményeit Csilla, majd azt is elárulta, az Árkád Csokoládéfesztiválra teljes repertoárral érkeznek: jönnek az új, nyertes bonbonok, a táblás csokoládék, forró csokik, csokinyalókák a gyerekeknek, és természetesen rengeteg-rengeteg színes bonbon.   

Fotók: Csillichocobons Kézműves Csokiműhely FB oldala

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb