Közélet

Gáz nélkül maradt 70 szegedi a Feketesas utcában: az MVM a robbanási határértéket megközelítő, jelentős mértékű szivárgást észlelt, a javítás a tulajdonost terheli

Egy szivárgást követően kapcsolta ki a gázt az MVM a Feketesas utcában, a 19-21. szám alatti társasházi tömbben. Ezzel több, mint 70 szegedi maradt fűtés nélkül, köztük az ott lakók és az IKV-tól üzletet bérlők is – írtuk meg kedden este, majd felkerestük az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t az üggyel kapcsolatban. Mint válaszlevelükben írták, a robbanási határértéket megközelítő, jelentős mértékű gázszivárgást észleltek az épületben, ezért kapcsolták le a szolgáltatást.

A történet dióhélyban pontosan így fest:

  • péntek délután az egyik lakó arra panaszkodott, hogy gázszivárgás van az épülettömbben,
  • kivonult az MVM, lekötötték a gázt, majd bejelentették, hogy az ilyen esetekben szokásos protokollnak megfelelően minden gázórát leszerelnek,
  • a lakók és a bérlők a hétvégét és a hét első két napját is fűtés nélkül töltötték,
  • rosszabb esetben akár 3-4 hónapig is gáz nélkül maradhatnak.

JELENTŐS VOLT A GÁZSZIVÁRGÁS, A JAVÍTTATÁS A TULAJDONOS FELADATA

A kedden, kora délután befutott első olvasói üzeneteket követően írásban kerestük a két érintettet, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt-t és a társasház többségi tulajdonosát, Szeged város önkormányzatát képviselő IKV-t, akik egyébként a Feketesas 19-21. közös képviseletét is ellátják. Előbbi szerdán délután küldött levelet szerkesztőségünknek, míg utóbbitól egyelőre nem érkezett válasz. A szolgáltató így fogalmazott levelében:

“Az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. szakemberei pénteken Szegeden, a Fekete Sas utca 19-21. szám alatti társasház pincéjében a robbanási határértéket megközelítő, jelentős mértékű gázszivárgást észleltek. Kollégáink az ilyenkor érvénybe lépő biztonsági protokollnak megfelelően az élet-és balesetveszély elhárítása, valamint a vagyonbiztonság megőrzése érdekében a társasházat azonnali hatállyal lekapcsolták a gázszolgáltatásról. Mivel a társasházon belüli hálózati hibáról van szó, a javítás a tulajdonos feladata. Erről munkatársaink tájékoztatták mind az ingatlan közös képviselőjét, mind a lakókat és bérlőket.”

JAVÍTANI KELL ÉS BEJELENTENI

A válaszlevélben egy ábrát is küldött a szolgáltató. Mint kiemelték, “a mellékelt ábrán jól látható, hogy a területileg illetékes földgázhálózati cég tulajdonában lévő hálózati eszközök javítása az ügyfél számára ingyenes, míg a háztartáshoz tartozó, saját hálózat és a gázkészülékek karbantartása és javíttatása az ügyfél felelősségi körébe tartozik.”

A szolgáltató azt is hozzátette, hogy a társasházat akkor tudják visszakapcsolni a szolgáltatásba, ha a belső hálózati hiba javítását elvégezték és a javítások elkészültét bejelentették az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. felé. Szóval, az MVM amint javítják a hibát, azonnal visszakapcsolja a gázt. Azt, hogy a javítási munkálatok mikor kezdődnek el, meddig fognak tartani és hogy ennek hány százalékát fogja az IKV állni, válasz hiányában még nem lehet tudni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb