Közélet

Gyurcsányozás és mi lett volna, ha? – Márki-Zay Péter évet értékelt, új pártja májusban indul

Ötödször tartott évértékelőt a volt összellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki kifejtette, hogy szerinte a mostani rendszerben 2026-ban sincs esélye az ellenzéknek, akik közül többeket ostobának, árulónak és Fidesz-ügynöknek titulált. Kiderült: új pártja májusban indul.

Gondolatkísérlettel indította évértékelőjét Márki-Zay Péter: a volt ellenzéki miniszterelnökjelölt a szerdai, Hódmezővásárhelyen tartott eseményen azzal nyitott, hogy ha tavaly április 3-án máshogy alakul az eredmény, sok ezermilliárd nemzeti vagyont szerzett volna vissza, és nem csak Schadl Györgyöt ültette volna le az általa vezetett kormány, csatlakoztunk volna az uniós ügyészséghez, és feloldották volna a befagyasztott eurómilliárdokat is. Szerinte, ha az ellenzéki összefogás vezetné az országot, a forintárfolyam stabil, az infláció pedig 10 százalékkal alacsonyabb lenne, valamint „okos rezsicsökkentést” vittek volna végbe, ami alatt a rászorulók támogatását és a lakások energiahatékonyságának fejlesztését érti – összegezte HVG a szomszédos település polgármesterének évértékelőjét.

MI LETT VOLNA, HA…

A beszámoló szerint bár a Fidesz kétharmados győzelmét még a legelvakultabb ellenzékiek sem kérdőjelezik meg közel egy év távlatából, Márki-Zay még hosszú percekig ecsetelte, hogy „mi lenne más”, ha leváltották volna a kormányt. A politikai programbeszédnek hangzó nyilatkozatban azt hangsúlyozta, hogy jóléti reformot vittek volna végbe azzal, hogy a szociális dolgozók és a pedagógusok bérét megemelik, a gyest megduplázzák, árstopok helyett áfát csökkentenek, a globális minimumadót bevezetik, és a katásokat békén hagyják, de még azt is kifejtette, hogy nem zártak volna be kórházi osztályokat és postákat. Márki-Zay a háborúval kapcsolatban már az elején lefektette, hogy nem küldtek volna katonákat a frontra, cserébe a szankciókat megszavazták volna. Ahogy fogalmazott: „mindent, amit mondtam, Orbán Viktor megcsinálta saját maga”.

KÜLFÖLDI FINANSZÍROZÁS

A volt ellenzéki vezető a legutóbbi, szankciós nemzeti konzultáció 15 milliárdos költségvetésével kapcsolatban hozta fel az MMM külföldi finanszírozási ügyét, amelyről, egykori csapattársait bírálva, így fogalmazott: „Szeretném emlékeztetni azokat a jellemzően álellenzéki pártvezetőket és politikusokat, akik a Fidesz érdekében olyan ostobaságokat mondanak, hogy ők nem tudják, az ellenzéki kampányból hova lett ez a pénz, mert ők nem látják. Egyrészt: rendkívül megnyugtató, hogy a pártokhoz nem került pénz, ugyanis ez tilos lett volna. Másodjára: ha valaki úgy gondolja, hogy 1,8 milliárd forint, amit mi kaptunk, az MMM 2,5 milliárdja, vagy a teljes ellenzék 3,4 milliárdja az sok, akkor gondoljon bele, hogy csak a szankciós plakátkampány 3 milliárdot emésztett fel.” Emellett hozzátette: “aki azt gondolja, hogy ezek a pénzek, amelyekkel részletesen el is számoltak, eltűntek, „az menthetetlenül ostoba, vagy áruló”.”

NEM HOGY NYUGATRÓL, MÉG GYURCSÁNY FERENCTŐL SEM KAPOTT SEGÍTSÉGET

Szűk negyedóra után tért rá arra, hogy mi történt 2022-ben, és taglalta a választások eredményét. Elsőként arról beszélt, hogy „miért buktunk?”, és bár állította, hogy van felelőssége, azon kívül, hogy „négy másodperces, kiragadott félmondataival” járatták le, nemigen ismerte fel semmilyen hibáját. Azt azonban hozzátette, hogy „hátulról is lőtték”, és az ellenség helyett a csapatkapitányt támadták, és semmilyen segítséget nem kaptak, “nem hogy Nyugatról, de még Gyurcsány Ferenctől sem.” Márki-Zay inkább azt fejtette ki hosszan, hogy miért nyert a Fidesz. Úgy fogalmazott: nem az ellenzéki kampány okozta a Fidesz kétharmados győzelmét, hanem a propaganda és az anyagi fölény. Szerinte a kormánypártok erőfölényét borítékolta a választási törvény átírása (amely 71 körzetben tette kötelezővé a jelöltállítást, hogy országos listát is lehessen indítani), a választási rendszer kényszerítette egy pályára az ellenzéket.

NINCS ESÉLY 2026-BAN

Az összefogásról azt mondta, ilyen heterogén szövetséget nem lehet egyben mozgatni, és „aki azt gondolta, hogy minden Jobbik-szavazó le fog szavazni arra a listára, amin Gyurcsány Ferenc ott van, az nem ebben az országban él”. Hozzátette: szerinte nem lehet összehasonlítani a 2018-as eredménnyel a 2022-est, mert teljesen más felállásban indultak, majd a kormány média- és erőforrásbeli fölényét taglalva arra a következtetésre jutott, hogy “ha a feltételek nem változnak, 2026-ban sincs esélye az ellenzéknek.” Szerinte sikerként könyvelhető el, hogy mindezek ellenére összeállt egy ellenzéki egység, és megvalósult egy 800 ezer résztvevős előválasztás, illetve kiemelte, hogy 400 millió forint gyűlt össze mikroadományokból, amellyel soha nem látott részletességgel számoltak el, az összefogás miatt pedig három roma képviselője is lett az Országgyűlésnek. Az országos események összegzése azonban az ellenzék további ekézésével zárult: Márki-Zay szerint szinte senki nem említi meg a kormány és az ellenzék közti erőfölénykülönbséget, és „aki azt gondolja, hogy egy jobb jelölttel és jobb programmal 2026-ban demokratikus választáson, a feltételek megváltoztatása nélkül le lehet győzni Orbán Viktort, az Orbán Viktort akarja hatalomban tartani. Vagy ostoba, vagy megvették, megzsarolták.”

MÁJUSBAN LESZ AZ ALAKULÓ KÖZGYŰLÉS

Márki-Zay összefoglalta az elmúlt év hódmezővásárhelyi fejleményeit is, ennél azonban országos szinten érdekesebb, hogy hivatalosan is bejelentette új pártját a Mindenki Magyarországa Néppártot, amelynek tagregisztrációja március 15-én kezdődik, alakuló közgyűlése pedig májusban lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb