Szegedi Arcok

Akikre még büszkék lehetünk: szegedi orvosok is részt vettek a mentésben, drámai küzdelemben segítették a földrengés áldozatait Törökországban

Hazaértek a Szegedi Hősök Törökországból, 17 embert mentettek ki élve – írtuk meg hétfőn délelőtt, majd kiderült az is, hogy a három szegedi tűzoltó mellett az orvosaink sem tétlenkedtek, ugyanis a Terrorelhárítási Központ egészségügyi sürgősségi ellátóhelyet működtetett a törökországi, földrengés súlytotta Antakya városában. Itt dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei is.

A háromfős orvoscsoport a TEK orvosaival együtt a romok alól kimentett emberek sürgősségi ellátását és állapotstabilizálását biztosította, ember feletti erővel és kitartással – közölte az egyetem szerkesztőségünkkel.

EMBERFELETTI ERŐVEL ÉS KITARTÁSSAL DOLGOZTAK A SZEGEDIEK

Mint kiemelték, a törökországi földrengés helyszínén dolgozott:

  • Dr. Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője,
  • Dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosa
  • és Dr. Hardi Tamás, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály munkatársa.

A három szakember a Terrorelhárítási Központ felkérésére, az egészségügyi csoport részeként utazott a földrengés helyszínére.

A szakemberek ember feletti erővel és kitartással dolgoztak, sokszor csak néhány óra alvással.

MESSZE A MAGYAROKÉ VOLT A LEGNAGYOBB EGÉSZSÉGÜGYI KAPACITÁS

“Több magyar csapat volt kint, mi a Terrorelhárítási Központ egészségügyi csoportjában dolgoztunk. Összesen 18-an voltunk, együtt mentettünk, gyógyítottunk. A 9 egészségügyis kolléga közül 6 orvos, mi hárman szegediek. Gyakorlatilag egy mobil kórházát, sürgősségi ellátóhelyet működtettünk egy jól fölszerelt táborban. A többiek mentettek, valamint technikai, speciális tudással segítették a keresési, mentési munkát. Több olyan kimentettünk volt, akik napok óta feküdtek a romok alatt – köztük egy 14 éves kisfiú is  – , őket első ellátás és állapotstabilizálást követően adtunk át a helyi mentőknek. Együtt dolgoztunk a katasztrófavédelemmel és a helyszínen lévő többi mentőalakulattal, de messze miénk volt a legnagyobb egészségügyi kapacitás és képesség” – számolt be Dr. Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb