Szegedi Arcok

Hazaértek a Szegedi Hősök Törökországból, 17 embert mentettek ki élve

Hétfő kora hajnalban hazaérkezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kutató-mentő csapata, a Hunor Törökországból. Az egység 17 túlélőt mentett ki és 29 holttestet emelt ki a romok alól a földrengés sújtotta országban, a túlélők között három gyerek is van. Mint Molnár Krisztinától, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, mindhárom szegedi – Tátrai János tűzoltó alezredes, Maróthi Róbert főtörzsőrmester, Süli Csaba százados – épségben hazatért ma hajnalban.

A mentőegységet mások mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a ferihegyi reptéren. A miniszter arról beszélt többek között: büszke arra, hogy azok a magyarok, akik kint voltak, bármikor tudásukat és bátorságukat adják, ha erre szüksége van az országnak. Kitért a Magyar Honvédség állományára is, akik részben a repülőgépekkel a szállításban, valamint a magyar orvosokon keresztül voltak jelen.

HÁROM SZEGEDI, AKIKRE RETTENETESEN BÜSZKÉK VAGYUNK: TÁTRAI, MARÓTHI, SÜLI

Három szegedi vett részt a mentésben, a csapatot szállító honvédségi repülőgéppel pont egy hete, múlt hétfőn repültek ki.

Akikre méltán lehet büszke Szeged:

  • Tátrai János tűzoltó alezredes az Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, emellett már évek óta a Hunor csapatvezető-helyettese. Az alezredes a polgári védelmi szakterületen több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Közreműködött több nagy káresemény, árvíz, illetve veszélyes anyag kiszabadulásával járó baleset felszámolásában is. Számos képzésen vett részt, több olyan nemzetközileg is elismert végzettsége van, amelyeket a mentések során kiválóan hasznosít. 2020-ban tanácsosi címet kapott a BM OKF főigazgatójától. Szakmai tudása és tapasztalata kiemelkedő, elhivatottsága példaértékű nem csak a vármegye, de az ország minden tűzoltója előtt.
  • Maróthi Róbert tűzoltó főtörzsőrmester 2001 óta hivatásos tűzoltóként szolgál a szegedi laktanyában. 2019 óta különlegesszer-kezelőként végzi a mentéseket vármegyénkben. Folyamatosan képezte magát, a legtöbb géptípusra kezelői jogosultságot szerzett. Embertársain való segíteni akarása átlag feletti, hiszen tűzoltói hivatása mellett a mentőszolgálat munkatársaként is segít embertársain. A koraszülötteket mentő járművön is rendszeresen teljesít szolgálatot. 2019-ben ő vehette át a legjobb tűzoltóknak járó Vecsernyés Imre emlékplakettet a vármegyei igazgatóságtól. Megalakulása óta tagja a HUNOR mentőszervezetnek, annak minden gyakorlatán és mentésén részt vett az elmúlt években. 
  • Süli Csaba tűzoltó százados 2000 szeptemberében szerelt fel a tűzoltókhoz. A szegedi laktanyában volt tűzoltó, majd a szegedi főügyeleten látta el szolgálati feladatait. 2019 augusztusa óta a Csongrád-Csanád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja. A nagyobb káreseteknél végez irányítói munkát, emellett a kezdetek óta. Hunor mentőszervezet tagja. Képzett búvár, amit főként a szegedi vízimentők tagjaként kamatoztat a mentéseknél. 

MÁR ALIG VÁRJÁK, HOGY MEGÖLELHESSÉK A HÁROM SZEGEDIT

Mivel a három, ma hajnalban hazatért szegedi hős éppen megérdemelt pihenését tölti, első körben Molnár Krisztinától, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől kértünk információkat. Mint elmondta, senki sem sérült meg közülük, 17 embert mentettek ki élve, viszont az utolsó napokban sajnos már csak holttesteket találtak. Bár derekasan helytálltak, az utóbbit természetesen már ők is nehezen viselték lelkileg. A három tűzoltót a szabályoknak megfelelően kivették szolgálatból, két nap hivatalos szünet vár rájuk, de ha szükség lesz rá, hosszabb pihenőt is kaphatnak.

“Mindannyian nagyon várjuk már, hogy megölelhessük őket”

– zárta telefonos villámbeszélgetésünket Molnár Krisztina.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb