Szegedi Arcok

Hatalmas büszkeség: szegedi fotós és séf is bekerült a BBC-be – exkluzív interjú Fuisz Mario, szegedi fotográfussal

Óriási büszkeség, leesett az állunk: egy szegedi fotós és séf is bekerült a BBC-be! Pontosabban a világhírű műsorszolgáltató rangos gasztromagazinja, a BBC Good Food februári számába. Az apropó pedig nem kisebb érdem, minthogy a szegedi Alkimista Kulináris Műhely tavaly év végén elnyerte az éttermek Oscar díját, a Michelin Plate díjat. Az ízükkel rabul ejtő ételek Katkó Krisztina séf munkáját dicsérik, aki a magazinnak nem csupán konyhaművészetéről mesélt, de Fuisz Mario szegedi fotográfus tökéletesen megkomponált gasztrofotóin keresztül bárki meg is csodálhatta azokat. Arról, hogyan is születtek a gasztrofotók, Fuisz Mario, szegedi fotográfussal beszélgettünk.

TÖBBSZÖR IS TALÁLKOZHATTUNK MÁR SZEGEDEN MARIO ÉTELFOTÓIVAL

Marionak több mint húsz éve a fotózás a szenvedélye, már gyermekként is vonzotta ez a különleges, izgalmas világ, ahogy mindig is megragadták a különböző főzős műsorokban és kiadványokban a gyönyörűen elkészített gasztrocsodák. Így szinte adta magát, hogy az ételfotózásban teljesedjen ki. Művészien megkomponált ételfotóival már többször is találkozhattak a szegediek, az ő képein csábítottak édes bűnbeesésre a REÖK Kézműves Cukrászda finomságai, valamint mutatkozhattak be a Trója Ételbár és Hummusz Terrace mediterrán ízei. Sőt, idén az a megtiszteltetés érte, hogy a Michelin Plate díjas szegedi Alkimista Kulináris Műhely számára ő készíthette azokat az ételfotókat, melyek megjelentek a rangos gasztromagazin, a BBC Good Food februári számában.

AZ AUDI-DINING GUIDE TOP100-BA BEKERÜLT SZEGEDI ÉTEREM FELKELTETTE A BBC GOOD FOOD KIADÓJÁNAK FIGYELMÉT

„Többször készítettem már enteriőröket annak a kiadónak a lakberendezési lapjába, aki a BBC Good Food magyarországi kiadványát is forgalmazza. Egy beszélgetés során ott merült fel az ötlet, hogy van egy szegedi étterem, amely bekerült az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzba és jó lenne róluk anyagot készíteni” – idézte fel Mario. Elmondta, az Alkimista étterem séfjét, Katkó Krisztinát már régről ismerte, így a terveket gyorsan követték a tettek és létrejött a fotózás.  

AZ ALKIMISTA ÉTTEREM FOTÓZÁSÁN MARIO HÁROM TÉMÁBAN IS MEGMUTATTA MAGÁT

Mariot a fotográfia három területe ejtette rabul igazán, méghozzá a gasztro, az enteriőr és a portréfotózás. Mint mesélte, a Michelin Plate díjas szegedi Alkimista étterem fotózásánál mindhárom témában megmutathatta magát. „Képeimmel vissza szerettem volna adni a hely hangulatát, az ételek különleges kinézetét, tálalását és a séf, Katkó Kriszta személyiségét. Gyakorlatilag egy teljes délelőtt alatt készült el az anyag” – emlékezett vissza Mario. Az alábbi videó egy kis ízelítőt ad arról, hogyan is készültek a BBC Good Food februári számában megjelenő képek:

ATTÓL LESZ JÓ EGY GASZTROFOTÓ, HA MINDEN ELŐRE EL VAN TERVEZVE

„Jó érzés egy ilyen színvonalas gasztro magazinban kinyomtatva látni az anyagomat. Ösztönöz arra, hogy folytassam és tanuljak, folyamatosan fejlesszem magam” – mondta el a szegedi fotográfus, aki abba is beavatott bennünket, mitől lesz igazán művészi egy gasztrofotó. „Professzionális attól lesz, hogy minden meg van tervezve előre. Látom előre a fotózandó ételeket és előzetesen eldöntjük a “hátteret”, kiegészítőket, elhelyezkedést, fényeket, hangulatot” – magyarázta Mario, majd azt is elárulta leginkább a kifejezetten szépen, kreatívan tálalt ételek a legkedvesebb fotótémái, ahol dizájnban a tányér is szerves része a végső látványnak. „Szeretem a harsány színeket is, amitől vidám lesz az étel, szinte rám mosolyog”.

Ha Mario eddigi gasztrofotói láttán nem indult be még eléggé a nyálelválasztás, IDE és IDE kattintva még több fotóban gyönyörködhetsz!

Gasztrofotók: Fuisz Mario

Portréfotó: Szofianna Photo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb