Kikapcs

Ébredezik Szeged: márciusban újranyit a Neumann Társaság informatikatörténeti kiállítása is az Agórában

A téli szünet után, március 5-én újranyit a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállítása a Szent-Györgyi Albert Agórában – tájékoztatta a tudományos civil szervezet kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a hazai számítástechnika történetét 1200 négyzetméteren bemutató, egyedülálló kiállítás mellett áprilisig a Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben címet viselő tárlat is megtekinthető.

ÖSSZEKAPCSOLTÁK A MŰVÉSZETET A TECHNIKÁVAL

Csízy László villamosmérnök egyébként a számítógépes grafika jelentős hazai úttörője, az 1970-es, 1980-as években még programozható számológépeken, napjainkban pedig már Macen alkot. A művész nem hisz a “humán” és a “reál” világ szétválasztásában, érték számára a közös emberi tapasztalat. A március 11-én megnyíló időszaki kiállítás rendezői is ezt az elvet követték: összekapcsolták a művészetet a technikával, az informatikai örökséggel. A tárlaton Csízy László computer art művei mellett az eszközeként használt számítógépeket is megismerhetik a látogatók. Így bemutatják a hazai fejlesztésű EMG-666 programozható számológépet, továbbá a művész által 2010-től használt Macintosh számítógéphez hasonló Apple gépet is. A kiállítás kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozathoz, mivel a tárlaton Neumann arcképe is megjelenik Csízy László az emlékévre készített, friss művében. A Neumann Társaság az évforduló alkalmából a www.neumann120.hu címen elérhető honlapot indított, melyen minden fontos információ megtalálható az emlékév eseményeiről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb