Szegedi ArcokVideo365

Aggódnak, hogy kiszorul az opera a Dóm térről: mécsesgyújtást és zarándoklatot tartottak kedden Vaszy Viktor és Gregor József szobrainál a szegedi rajongók (videó)

Mécsesgyújtást tartottak kedden Vaszy Viktor és Gregor József szobrainál a szegedi operarajongók, a kezdeményezés a Szegedi Szimfonikus Zenekar gordonkaművészétől, Csányi Ildikótól jött. Az „Operát a szegedi Szabadtérin!” című demonstráció kezdetén Andrejcsik István és Bátki Fazekas Zoltán operaénekesek szólaltak fel, akik arról beszéltek, hogy a Szegedi Operabarátok Egyesülete aggódik, amiért a műfaj kiszorult a Szegedi Szabadtéri Játékokról.

Az eseményen a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei működtek közre, melyről olvasói videót is kaptunk. Köszönjük szépen!

PETÍCIÓ INDULT

Mint kiderült, mindezek mellett petíciót is indítottak. Ezt többek között Szinetár Miklós, Strausz Kálmán karnagy és Sümegi Eszter opera-énekesnő is aláírta. A petícióban részletesen így írnak:

“Mára csupán nosztalgikus emlék a Vaszy-időszak, amikor hetente három előadás volt. Ezt követően is sok éven át az operakedvelők bérlete nyolc-tíz alkalomra szólt. Az évadot pedig kiegészítette a Szabadtéri Játékok adta nyári lehetőség, ahol az egyéb klasszikus műfajok mellett többnyire két opera is színpadra került: hagyományosan egy nagyszabású, közismert és egy magyar, nemzeti darab.”

KISZORUL AZ OPERA A DÓM TÉRRŐL?

Azt is kiemelték, hogy a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói tisztségének elnyerésére benyújtott egyik pályázatban a Szabadtéri két helyszínének műsorpolitikáját összefonódásában mutatják be, azt írják, hogy a Kőszínház lesz az operajátszás helye, mivel a Dóm tér nem tölthető meg legalább két operaestre nézővel. „Bizonyos műfajok, (opera, néptánc, próza) nem rentábilisak, sőt komoly invesztíciót igényelnek” — írja, és ezért „elsősorban a musical, az operett, a zenés vígjáték műfaja adhatja a gerincét a Dóm téri műsornak”. A petíciót írók szerint ez azt jelentené, hogy az opera, amely kezdetektől fogva egyik sarokpillére volt az ünnepi játékoknak, kiszorul a Dóm térről. Ezzel a nyári fesztivál megszokott, történelmi témájú, nemzeti operáitól is búcsúzhatnak a nézők. A petíciót egyébként máig 300-an írták alá.

A KŐSZÍNHÁZBAN MEGTALÁLHATÓ AZ OPERA

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója az üggyel kapcsolatban a közösségi oldalán tette közzé a pályázatának fent említett részét, am így hangzik pontosan: “a Kőszínház kínálatában megtalálható az opera, az operett, a kortás tánc műfaja, a prózai előadásokról nem is beszélve. Ezeknek a műfajoknak a Dóm téri bemutatása fontos művészeti igény a jövőben is, ugyanakkor az elmúlt évek gazdasági tervezésének, a források elérhetőségének és lehívhatóságának bizonytalansága a nézői érdeklődéssel párhuzamba állítva megmutatta azt, hogy bizonyos műfajok (opera, néptánc, próza) nem rentábilisak, sőt, komoly invesztíciót igényelnek, amihez fixen tervezhető költségvetési mutatószámok szükségesek, miközben a befektetett munka és az előadásszám nem arányos az előadások számával, és az elérhető jegybevétellel.”

Fotók: Csányi Ildikó. Videó: szervezői videó (köszönjük)!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb