Mindenmás

Napi pakk: 15 fok, felhősebb idő és itt a torkos csütörtök!

Lassan búcsút inthetünk a kellemes kora tavaszias időjárásnak, ma már felhősebb lesz az ég Szeged felett. Fázni még így sem fogunk, 15 fok lesz városunkban. Ennél egy jót? Ma még megteheted, hiszen most van torkos csütörtök, a Hamvazó szerdát követő nap! Kávé bekészít, mi pedig hozzuk mellé a friss és ropogós híreket, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK, TORKOS CSÜTÖRTÖK ÉS A ROTARY CLUB

Nagyon boldog névnapot Nektek: Ella, Linda, Gergely, Gerő, Katalin, Katarina, Lejla, Levente és Relinda! Érdekességek csütörtökre:

  • 580 éve ezen a napon született meg Kolozsváron Mátyás magyar király (1458-1490). Nevezik Corvin Mátyásnak, az igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen mint Mátyás királyt emlegeti.
  • Mindezek mellett ma van torkos csütörtök, a Hamvazó szerdát követő nap. Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás “kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. A nagyböjtöt egy napra felfüggesztették, a maradékok mellett zsíros ételeket és fánkot készítettek. Húsvétig ez az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.
  • 118 éve jött létre a Rotary Club, a világ legelső, szolgáltató klubokat magában foglaló szervezete. Magyarországon az alakuló ülés 1925. október 30-án volt Budapesten. Ekkor jött létre az a mag, amelyből kialakult a magyar Rotary. Vidéken először az egyetemi városok körül alakultak klubok, amelyek szervezését, köztük a pécsiét, a budapesti klubra bízták. A pécsin kívül ekkor még Debrecenről és Szegedről volt szó. 1935-ben vált önálló districtté Magyarország, 82. a Rotary districtek sorában.

Szegeden is igen aktívak még ma is:

FELHŐSEBB IDŐJÁRÁS JÖN SZEGEDRE

Csütörtökön már felhősebb lehet felettünk az ég Szegeden. Napközben csak a Dunántúlon, majd estétől már egyre több helyen fordulhat elő eső és zápor. Hajnalban 4 fok körül alakulhat a minimum-hőmérséklet, majd délutánra 15 fok köré melegedhet a levegő Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb