Közélet

Orbán Viktor beleállt a nyugatba: Biden irányít, Európa padlón van

Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására – fejtette ki Orbán Viktor szerdán Balatonfüreden, ahol a szombati évértékelő beszédét követően újra pulpitusra állt, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai előtt “egyértelmű, világos alapokat” fektessen le az Országgyűlés hamarosan kezdődő tavaszi ülésszaka előtt. Cikkünkben az MTI beszámolójából idézzük a legfontosabb tételeket.

NEM GYŐZHET OROSZORSZÁG, VISZONT EGY ATOMHATALMAT NEM LEHET SAROKBA SZORÍTANI

A tudósítás szerint Orbán Viktor elmondta a frakciótagoknak, hogy a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen, Sopronban megvitatta, kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson, és arra a döntésre jutottak, hogy nem kell, mert a magyar nemzeti érdek ma is azt kívánja, hogy az ország maradjon ki ebből a háborúból.

“A magyar emberek így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz”

– jelentette ki a miniszterelnök a beszámoló szerint, majd hangsúlyozta, nem szurkol senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese.

“Nem győzhet Oroszország, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ. Oroszország pedig atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani, mert atomháborút robbanthat ki”

– szögezte le Orbán Viktor, aki újra megerősítette, hogy az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz-KDNP állásfoglalása, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek.

EURÓPA MEGGYENGÜLT, BIDEN IRÁNYÍT

Orbán Viktor értékelése szerint Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására. Mint magyarázta, a háborúra adott válaszok, a “szankciócunami” elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy gyengülni kezdett Európa katonai ereje, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette, pótlásukról azonban nem gondoskodtak.

Orbán Viktor szerint Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét. Ebben a helyzetben Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból.

A kormányfő szerint ehhez három dolgot kell megtenni:

  • Meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben.
  • Meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, az infláció ellen kell háborút indítani, meg kell védeni a munkahelyeket és a családokat, valamint az időseket, illetve a munkából élőket.
  • Erősíteni kell Magyarország katonai erejét, “hiszen a békéhez erő kell”.
         

MÉG EGY ORBÁN-BESZÉD, EZÚTTAL A VÁRKERT BAZÁRBÓL

Sűrűn mond beszédet mostanában a miniszterelnök, aki pont szombaton, a Várkert Bazárban tartotta meg évértékelőjét. Itt többek között arról beszélt, hogy ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta; a lassan már állandósult migráció mellett két új ellenség, veszély leselkedik ránk: a háború és az infláció.

Összefoglalónk az előző Orbán-beszédről:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb