BlogSzegedi Arcok

Dominique-sztori: Nemleges válasz, kizárt! Így hoztam össze életem első világsztár interjúját korunk legsikeresebb kosárlabdázójával, Michael Jordan-nel

Vadonatúj blogsorozatot indítunk, melynek főszereplője a szegedi születésű Várkonyi Attila, alias Dj Dominique, Magyarország egyik legismertebb és legkeresettebb lemezlovasa, aki mindig is büszke volt szegediségére, sőt, a mai napig hazajár a Napfény Városában élő szüleihez. Attila telis-tele van különleges sztorikkal, élményekkel, melyeket a havonta jelentkező Dominique-sztori című blogsorozatunkban dolgozunk fel. A blogposztok rendhagyó módon készülnek, Attila mesél, Fülöp Timi kolléganőnk pedig papírra (na jó, klaviatúrára) veti a történeteket. Érkezik a második, melyet a 36 arany -, 5 platina -, valamint 2 dupla platinalemezes szegedi DJ kedvenc jelmondatával indítanánk: “Minden jóra fordul, csak egészség legyen!”

ALAPÍTOTTUNK DEBRECENBEN EGY RÁDIÓT, AMI ANNYIRA SIKERES LETT, HOGY FELKÉRTEK A JUVENTUS RÁDIÓ ÉLÉRE

Történetem ott kezdődik, amikor a nyolcvanas évek elején a gimnáziumi évek után utam először a nagykanizsai kaszárnyába vezetett, mint előfelvételis katona, majd ezt követően Debrecenben lettem egyetemista. Ott határoztuk el néhány barátommal, hogy csinálunk egy rádiót, ez lett a City Rádió. Ez a nyolcvanas években egy elég egyedi és nagyon különleges ötletnek számított. Nem nagyon voltak akkoriban magánkézben rádiók, sőt, egyáltalán nem. Az első éveket követően Debrecenből Budapestre hívtak, ugyanis a City Rádió sikere országosan is felkeltette a szakemberek érdeklődését. Egy meghívó érkezett Budapestről, az akkor formálódó Juventus Rádió élére kerestek olyan embert, aki egyetemi végzettséggel rendelkezik, amerikai és magyar diplomája van, felsőfokon beszél angolul és van valamilyen rádiós tapasztalata. Így talált meg engem ez a rádiós lehetőség és kerültem a Juventus Rádióba.

A JUVENTUS RÁDIÓT VEZETÉSEM ALATT MEGVÁLASZTOTTÁK A VILÁG LEGJOBB RÁDIÓÁLLOMÁSÁNAK

A Juventus Rádió vezetőjeként nagyon sok szép dolgot élhettem meg. Ezek közül az egyik az volt, hogy a rádiót megválasztották a világ legjobb rádióállomásának. Ez azt jelentette, hogy a NAB minden évben összegyűjti azokat az ismérveket, – mint például a rádió hallgatottsági adatai, a piacon elfoglalt helye, dominanciája, a rádió által végzett társadalmi és karitatív tevékenység -, amelyek alapján meghatározzák a világszinten a hatáskörükbe tartozó rádióállomások sikerességét. Abban az évben a Juventus Rádiót választották a legjobbnak. Kaptam is egy meghívót Chicagoba, hogy átvegyem ezt a díjat a szervezet éves konferenciáján.

ELHATÁROZTAM, SZERETNÉK EGY INTERJÚT MICHAEL JORDAN-NEL

Pont akkorra esett ez a találkozó, amikor Michael Jordan visszatért a kosárlabdázás világába. A korábbi években a Ságváriban is, és később a SZEOL-ban is pattogtattam a labdát, és nagyon nagy rajongója voltam az amerikai kosárlabdának. A konferencián és a díjátadón volt egy kísérőm, aki segített eligazodni a szeles városban. Megkérdeztem tőle, hogy nagyon szeretnék interjút készíteni Michael Jordan-nel, van – e rá lehetőség. Úgy nézett rám, mintha azt kérdeztem volna, hogy le lehet –e a Marsra szállni könnyedén egy helikopterrel. Rögtön elutasított és közölte, biztosan nem fog összejönni ez az interjú. Bele is nyugodtam a válaszába körülbelül egy félóráig. Amikor a rendezvényről hazafelé tartottam a szállodába, ugyanis a buszmegállóban kiszúrtam egy padon felejtett műsorfüzetet, melyben benne volt Michael Jordan soron következő mérkőzésének beharangozója is.

HOLNAP, NEGYED EGY MEGFELEL?

Ahogy végiglapoztam ezt a kiadványt, az utolsó oldalon, az impresszumban megtaláltam a Chicago Bulls médiáért felelős szakemberének elérhetőségét. A buszmegállóval szemben, ahol álltam volt egy benzinkúti telefon. Belenyúltam a zsebembe, kivettem egy negyeddollárost és már tárcsáztam is a számot. Egy hölgy vette fel a telefont, akinek elmondtam, ki vagyok, honnan érkeztem és szeretnék interjúzni Michael Jordan-nel. Rövid hallgatás után a vonal másik végén csak annyit kérdezett a hölgy: „holnap, negyed egy megfelel?” Természetesen igent mondtam.

KAPTAM ÖT PERCET, LETT BELŐLE HUSZONÖT

Ezután gyorsan elszaladtam egy boltba, vettem egy diktafont, mert még az sem volt nálam. Nagyon izgultam az interjú előtt. Ő volt az első nekem, aki világsztárként hajlandó volt riportot adni. Akkor még ugye nem volt internet, így szinte egész éjszaka telefonálgattam az ismerőseimnek, kollegáimnak, hogy információkat gyűjtsek. Másnap pontosan meg is jelentem a megadott időpontban az interjú helyszínén. Mondtam is a hölgynek, aki fogadott, hogy nekem azt mondták, lehetetlen ezt az interjút összehozni. Ő elmondta, általában nem is ilyen egyszerű, nekem szerencsém volt, ugyanis egy venezuelai, vagy kolumbiai tévétársaság visszamondta a riportját, így a megüresedett időpontra befértem a kosaras klasszis naptárjába. Kaptam öt percet, lett belőle huszonöt.

EGY KÖTETLEN BESZÉLGETÉS ALAKULT KI KÖZÖTTÜNK

Az interjú során az ötödik, hatodik perc körül egy kötetlen beszélgetésbe fordult át az egész. Akkor tapasztaltam meg először, hogy azok, akiket eddig csak a tévében és a posztereken láthattunk, ők is emberek, ugyanolyan érzésekkel, sikerekkel és gyarlóságokkal, mint bárki más. Egy nagyon izgalmas és különleges érzés volt és nagyon –nagyon büszke voltam rá. Sajnos, nincs róla egy fényképem se. Akkor még mobiltelefon is alig volt forgalomban, pláne nem olyan, ami fényképezni tudott volna. Michael Jordan akkor már tényleg mindent elért. Már olimpiai bajnok és többszörös világbajnok volt, számtalan mutató szerint a világ legjobb játékosa, s megkérdeztem tőle, mi az, ami ezek után motiválja abban, hogy minden nap felkeljen és eddzen. A kosaras sztár azt felelte, ő úgy él, hogy vannak kis képzeletbeli zászlói, melyek a kitűzött céljait jelképezik. Ha közeledik ezekhez a zászlókhoz, mindig egy kicsit kitolja őket, új célokat tűz ki maga elé.  

OLYAN NINCS, HOGY VALAMIT NE LEHESSEN MEGCSINÁLNI

Azért tanulságos szerintem ez a történet, ezt hallgatóimnak az egyetemen mindig el szoktam mesélni, mert gyakorta hajlamosak vagyunk arra, hogy az első visszautasításnál feladjuk. Pedig ez a történet azt tanította nekem, hogy olyan nincsen, hogy elfogadom, hogy valamit nem lehet megcsinálni. Egyszerűen csak utána kellett menni. Persze nyilván szerencsém is volt, hogy megtaláltam a kiadványt, hogy a hölgy felvette a telefont, s hogy a tévéstáb éppen lemondta a forgatást. A tanulság mindenképpen számomra, amit tovább szoktam adni a hallgatóimnak, hogy a világ egyik legérdekesebb, egyik leggazdagabb és legkülönlegesebb sportolója is elérhető, ha az ember nem adja fel és nem fogadja el a nemleges választ.

Szeged365 névjegy: Dj Dominique. Várkonyi Attila 1964. június 22-én született Szegeden. Édesanyja dr. Bálint Erzsébet, székely család gyermekeként került a szegedi egyetemre, ahol jelenleg is dolgozik, mint biofizikus. Édesapja dr. Várkonyi Zoltán, családja Ausztriából származik, ő maga Mohácsról került Szegedre, ahol a JATE Biofizikai Tanszékén dolgozik. Egy testvére van, dr. Várkonyi Katalin, a szentesi kórház főigazgatója. Ságváris volt, ezt követően fizika szakot végezett, doktori disszertációját a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szilárdtest fizika tanszéken kezdte írni, azonban a rádiózás, a rendezvényszervezés, a színjátszó kör elszólította a katedra mellől. Évtizedek óta az ország legismertebb lemezlovasa, 36 arany -, 5 platina -, valamint 2 dupla platinalemezes művész, számtalanszor lépett már fel Amerikában, Csehországban, Görögországban, Svájcban és Németországban is, állandó fellépője volt a Juventus Rádió, az RTL, a Tower of Power, a Z+, valamint az MTV Roadshowjainak, de volt az Athéni Olimpia projektigazgatója, az MR2 Petőfi programigazgatója is. 2019-ben vette feleségül szerelmét, Kingát, a gyermekáldás pedig 2020-ban érkezett egy gyönyörűséges kis hercegnő, Lilien Kinga személyében.

DJ DOMINIQUE ELŐZŐ SZTORIJÁT, MELY A 2012-ES LONDONI OLIMPIÁIG REPÍT VISSZA, ITT TUDOD ELOLVASNI

“Szerencsésnek érzem magam, hiszen az életemben már nagyon sok helyre eljutottam és közben nagyon sok kivételes emberrel hozott össze a sors. Mai történetem egészen a 2012-es londoni olimpiáig repít vissza bennünket” – kezdte történetét Dj Dominique.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb