Közélet

Hivatalossá vált: Hódmezővásárhely elbukta a szennyvíztisztító korszerűsítését

Hivatalossá vált, hogy Hódmezővásárhely elbukta a szennyvíztisztító korszerűsítését – számolt be hétfő reggeli cikkében a Promenád24. Az uniós közbeszerzési értesítőben a napokban megjelent hirdetmény ugyanis rögzíti: a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették.

Azt írják: „A szerződés hatályba lépéséhez szükséges pénzügyi forrás tervezetten európai uniós alapból (KEHOP) került volna biztosításra, azonban a közbeszerzési eljárás becsült értékéhez képest történő jelentős költségnövekmény az éves fejlesztési keret alapján KEHOP forrás terhére nem került támogatásra. A Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről szóló 1281/2022. (VI. 4.) Korm. határozat alapján történő felülvizsgálat eredményeként megállapításra került, hogy a Szerződés fedezetének hazai forrásból történő finanszírozására sem fog sor kerülni.”

NEM TUDNAK TÖBB FORRÁST BIZTOSÍTANI

A lap emlékeztetett, az eredetileg másfél milliárd forintos támogatással induló beruházásra még 2017-ben indítottak közbeszerzést, majd annak eredménytelensége miatt a szakmai szervezetekkel egyeztetett a város. Márki-Zay Péter 2018. februári megválasztását követően azonban két évig nem történt előrelépés, 2020-ban írtak ki új közbeszerzést, addigra azonban az építőipar drágulása miatt már nem fért bele a rendelkezésre álló forrásba a kivitelezés. A kormány 2021-ben 6 milliárd forintra emelte a támogatási keretet, de a beruházás évekig tartó húzódása végzetesnek bizonyult, a Covid, majd az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válságban az építőipari árak emelkedését már nem lehetett behozni, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig a kormány nem tud még több forrást biztosítani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb