Közélet

Hajnalban ismét földrengések rázták meg Törökországot, Magyarország tíz tonnányi segélyszállítmányt küldött a katasztrófa sújtotta területre

Többször is rengett a föld Törökországban hétfő hajnalban, a legerősebb, 4,9-es erősségű földrengés epicentruma 5 kilométeres mélységben volt – közölte az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC). Mint tovább kiderült, az otthonaikat elvesztett emberek megsegítésére Magyarország tíz tonnányi segélyszállítmányt küldött a helyszínre.

Több földrengés is megrázta hétfőn hajnalban Törökországot. Az EMSC részletesen követi a 3-asnál nagyobb erősségű fölrengéseket világszerte. Az oldal statisztikái szerint több földrengést is mértek Törökországban, ezek közül éjjel, három óra előtt nem sokkal 4,9-es erősségű volt a legerősebb Közép-Törökországban, de a térségből több jelentés is érkezett 3-as, 3,3-es és 3,6-os erősségű rengésekről.

TÖBB MINT 44 EZREN HALTAK MEG

Az Index azt írja, hogy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton is Törökország középső részét. A rengés epicentruma 10 kilométeres mélységben volt. A február 6-i legnagyobb földmozgás a 7,7-es erősséget is elérte, azóta több mint kilencezer utórezgést észleltek a TRT török állami televízió szerint. Csak Törökországban megközelítőleg 530 ezer embert menekítettek ki a katasztrófa sújtotta területről. Törökországban a halottak száma múlt hét pénteken átlépte a 44 ezer főt az Anadolu török állami hírügynökségnek az AFAD katasztrófaelhárítási hivatalra hivatkozó jelentése szerint. A szomszédos Szíriában péntek estig 5914 halálos áldozatot jelentettek, de félő, hogy sokkal többen haltak meg a katasztrófában.

TÍZ TONNÁNYI SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZETT TÖRÖKORSZÁGBA

Magyarország tíz tonnányi segélyszállítmányt küldött Törökországba a földrengés utáni nehéz helyzet kezelése érdekében, a csomag elsősorban olyan eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az emberek ideiglenes elhelyezésében és orvosi ellátásában, a tél átvészelésében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarországon mindenkit lesújtott a földrengés híre. “Ha egy testvéri nép, egy testvéri nemzet bajba kerül, az mindig aggodalommal tölt el bennünket, és egyáltalán nem volt kérdéses, nem volt kétséges, hogy azonnali segítséget nyújtottunk Törökországnak” – szögezte le.

AZ OTTHONAIKAT ELVESZTETT EMBEREK TÁMOGATÁSA MOST A LEGFONTOSABB

Rámutatott: az első napokban mindenki az emberéletek mentésére koncentrált, hazánkból is a legjobb kutató-mentőcsapatok érkeztek, összesen 167 magyar szakember dolgozott a helyszínen 29 kutyával, akik 35 túlélőt találtak a romok alatt. Közölte, hogy a mentési munkálatok után most az otthonaikat elvesztett emberek támogatása a legfontosabb, ezért Magyarország olyan eszközökkel töltött meg egy katonai szállítógépet, amelyek szükségesek a hideg idő átvészeléséhez, az ideiglenes elhelyezéshez és az orvosi ellátáshoz.

“Összesen tíz tonnányi segítséget hoztunk, másfél tonna gyógyszert, 500 tábori ágyat, 1500 takarót, 600 hálózsákot és 2000 infúziós eszközt annak érdekében, hogy az otthonaikat elvesztett emberek számára a török kormány biztosítani tudja az ideiglenes elhelyezést a mostani, még elég barátságtalan időjárási körülmények közepette” – húzta alá. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy emellett egyeztetéseket folytatnak további olyan egészségügyi, orvosi eszközök átadásáról, amelyek segítséget jelenthetnek a fokozott kórházi ellátási igény során. Amint a török hatóságok kijelölik a szükséges felszereléseket, Magyarország haladéktalanul el fogja juttatni Törökországba az újabb csomagot.
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb