Közélet

Megszólalt Kistelek polgármestere: nem lesz akkumulátorgyár a Szeged melletti településen, nincs hozzá elég áram

Tárgyalt ilyen befektetőkkel, de szerinte a gyár üzemeltetéséhez a városban nincs elég elektromos kapacitás, és csak hosszabb idő alatt lehetne kiépíteni – nyilatkozta az ATV Híradójának Kistelek polgármestere azt követően, hogy a 24 hétfőn arról cikkezett, hogy a Szeged melletti település határában (is) akkumulátorgyár épülhet. Egy valami fix: az önkormányzat eladott egy tulajdonában lévő 12 hektáros területet, s oda várják a befektetőket.

JANUÁRI KÖZGYŰLÉS, 12 HEKTÁROS TERÜLET, KÖTELEZŐ LMP-S KIAKADÁS

A város közgyűlése januárban valóban döntött egy 12 hektáros terület eladásáról, 1500 Ft-os négyzetméteráron, ide települhetett volna egy akkumlátoralkatrész-gyár. A képviselőtestületben egyedül Mészáros Gábor szavazott az eladás ellen.

A hír megjelenését követően az ellenzéki pártok közül most az LMP hördült fel elsőként, mint közleményükben írták, a “súlyosan környezetszennyező multinacionális cégek képviselői ismét gombokra cserélték a magyar termőföldeket és vízkincskészületünket”, anélkül, hogy az ebben érintett helyi lakosokat megkérdezték volna szeretnének-e akkumulátorgyárat.

POLGÁRMESTER: NEM ÉPÜL AKKUMULÁTORGYÁR, KEVÉS HOZZÁ AZ ELEKTROMOS KAPACITÁS

“Ez egy nagyon kevés adatot tartalmazó szóbeli előterjesztés volt, nem volt hozzá semmilyen írásos anyag. Gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudtunk, azóta sem tudunk sajnos az ügyről. Azóta is többször próbáltuk más képviselők is, én is, hogy kapjunk írásos anyagot, tájékoztatót” – mondta az ATV híradónak az egyedüliként nemmel szavazó Mészáros Gábor képviselő, aki a 2019-es választáskor a jelenlegi polgármester kihívója volt (mint korábban írtuk, egyetlen szavazat döntött a két jelölt között).

Az ülésen Nagy Sándor polgármester szó szerint azt mondta, a cég jelen tudás szerint egy 500 milliárd forintos beruházást akar idehozni. Hétfőn viszont a csatorna kérdésére azt mondta,

Kisteleken nem épül akkumulátorgyár, mert nem elég hozzá a jelenlegi elektromos kapacitás.

“A HIPA megkereste hivatalosan az MVM-et, és az MVM azt nyilatkozta, hogy 5 éven belül ki tud építeni egy alállomást, ami erre alkalmas, amire a beruházó cég azt mondta, hogy nekik legkésőbb 2,5 fél év, nekik túl hosszú idő, ennyit nem tudnak várni” – fogalmazott Nagy Sándor polgármester, aki egy kínai akkumulátoros cég magyarországi képviselőjével tárgyalt.

A Szeged melletti település első embere elmondta, nagyon örülne, ha a 7 ezres kisvárosba egy 500 milliárdos befektető érkezne. Ez nagyon sokat jelentene, mind a munkahelyek, mind a helyi iparűzési adó szempontjából nekik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb