Közélet

Strasbourgig megy, ha szükséges Békésszentandrás polgármestere, miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye bejelentette igényét a helyi iskolára és óvodára

Ha bilincsben viszik el, akkor sem írja alá a megállapodást az iskola és óvoda átadásáról az egyházzal – írta a Facebookon Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere, miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye a törvény alapján bejelentette igényét a helyi, önkormányzati tulajdonú iskolára és óvodára.

A polgármester az RTL Híradónak nyilatkozott az ügyben, mint mondta, a bilincset átvitt értelemben értette, de a strasbourgi bíróságig elmegy, hogy megvédje az önkormányzati vagyont.

MILLIÁRDOS VAGYONRÓL VAN SZÓ

Decemberben fogadta el az országgyűlés: ha egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát át kell adni neki, amit február végéig kellett bejelenteniük. Mint kiderült, a békésszentandrási óvodát és iskolát tíz éve tartja fenn az egyház, és most igényt is tartanak rá. A kerítés mögött nemcsak iskola és óvoda van Békésszentandráson, hanem műfüves focipálya, közmunkaközpont, 40 fős szálláshely, több önkormányzati szolgálati lakás és a falu ivóvízkútjait is itt fúrták korábban. Mindez milliárdos vagyon a polgármester szerint.

STRASBOURGIG ELMEGY, HA SZÜKSÉGES

A polgármester azt is mondta, hogy az egyházzal nincs semmi bajuk, majd hozzátette: “amikor szó nélkül, kérdés nélkül beadják az ingatlanra a tulajdonlási igényüket azért, mert egy törvény ezt engedi, úgy gondolom, nem keresztény szellemű cselekedet.” Sinka Imre elmondta, képletesen értette a Facebook-bejegyzésében azt, hogy ha bilincsben viszik el, akkor sem írja alá az átadást. Strasbourgig viszont elmegy, ha szükséges.

Hasonló a helyzet egyébként Hódmezővásárhelyen és Kübekházán is. Mind a két településen óvodák és iskolák kerülhetnek egyházi tulajdonba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb