Közélet

Az otthonápolási díj emeléséért gyűjtenek aláírásokat civilek

Az otthonápolási díj emeléséért gyűjtenek aláírásokat civilek, mert méltatlannak tartják, hogy felnőtt hozzátartozóik egésznapos gondozásáért mindössze havi 45 ezer forintos alaptámogatást kapnak – írja a Magyar Jelen, amire a zsombói olvasónk, Anita hívta fel a figyelmünket. Mint szerkesztőségünknek írta, a szülők, testvérek, hozzátartozók ápolásának megfelelő támogatása legalább ugyanolyan fontosnak kellene lennie, mint a gyermektámogatásoknak.

Olvasónk szerint jobban meg kellene becsülni azokat, akik vállalják, hogy otthon ápolják szeretteiket, mivel így munkát sem tudnak vállalni, és így a munkaévek sem nőnek. Mint írta: “az ápolási díj összege is méltánytalanul alacsony volt és jelenleg is az. Mind munkaviszonyban, mind az ápolási díj összegében el kellene végre ismerni az ápolók munkáját.”

HAZÁNKBAN TÖBB MINT 50 EZER EMBERNEK JÁR ÁPOLÁSI DÍJ

Hazánkban ma több mint 50 ezer embernek jár az ápolási díj valamelyik fajtája. 17 ezren kapnak GYOD-ot – ez 2019 óta elérhető -, 33 ezren részesülnek ápolási díjban. Ezt azok kaphatják, akik a beteg vagy tartós fogyatékosságban szenvedő hozzátartozójukat ápolják, így teljes munkaidőben nem tudnak dolgozni. Ráadásul, kizárólag egyenes ági rokonok jogosultak az igénylésre, unokatestvérek például nem, így még a rettentően alacsony ápolási díj-jogosultak köréből is rengetegen kiesnek.

Az ápolási díj alapösszege 2023-ban bruttó 45.665 forint. Alapösszegű ápolási díj annak jár, aki állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos – életkorra való megkötés nélkül, vagy tartós beteg 18 év alatti gyermek ápolását végzi. Emelt összegű ápolási díjra az jogosult, aki fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy gondozását végzi otthonában, ennek összege bruttó 68.500 forint 2023-ban. Kiemelt ápolási díj jár annak, aki a komplex minősítés alapján E kategóriába sorolt, önellátásra nem vagy csak segítséggel képes hozzátartozóját gondozza, ami 2023-ban bruttó 82.200 forint. A GYOD bruttó 204 ezer forint idéntől.

CSAK AKKOR JÁR A PÉNZ, HA A SAJÁT OTTHONÁBAN ÁPOLJA SZERETTÉT

Fontos megjegyezni, hogy csak abban az esetben jár az ápolási díj, ha az igénylő a saját otthonában látja el hozzátartozóját. Ha bentlakásos intézményben, például idősek otthonában él, akkor nem jár a díj akkor sem, ha rendszeresen látogatja családtagját. Hasonló a helyzet a GYOD-nál: abban az esetben, ha a gyermek napi 5 órát meghaladóan tartózkodik köznevelési intézményben, a támogatástól a szülő elesik. Látható, hogy míg 2020 óta 65 százalékkal emelkedett a GYOD, addig az ápolási díjak csupán 16 százalékkal. A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt mondta, az ápolási díj idén 5,2 százalékkal emelkedik.

MUNKAVISZONY NEM JÁR ÉRTE

„Mivel a betegek aláírása is szükséges az otthonápolási díj igényléséhez, a férjemnek pedig egyáltalán nem volt semmilyen betegségtudata évekig, csak novemberben tudtuk rávenni, hogy aláírja, így azóta kapok 41 ezer forint nettót, ami semmire nem elég.” – mesélte a portálnak Nagyné Juhász Edit, aki négy éve ápolja otthon demens férjét. „A pláne, hogy az ápolási díjjal csak jogviszony jár, nem munkaviszony. Törvény szerint négy órában dolgozhatnék, de a férjemet nem hagyhatom magára egy percet sem.”

PETÍCIÓ INDULT

Edit ezért fogott össze jó néhány érintettel és petíciót indítottak annak érdekében, hogy a kormány emelje az ápolási díjat legalább a mindenkori minimálbér szintjére, hogy nyugdíj mellett is lehessen ápolási díjban részesülni, valamint, hogy szolgálati idő helyett munkaviszony legyen az otthonápolás. Utóbbi azért is lenne fontos, mert a nők korkedvezményes nyugdíjba csak akkor tudnak elmenni, ha van 30 év szolgálati idejük és 10 év ápolást fel tudnak mutatni. Legalább 50 ezer aláírást szeretnének gyűjteni és azokat átadni Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak, valamint Pintér Sándor belügyminiszternek.

LELKI TEHER, AMIT CSAK AZ ÉRT, AKI BENNE VAN

„Ez olyan lelki teher, amit csak az tud, aki benne van. Aki több évtizeden át ápol, teljesen tönkre megy mind fizikailag, mind lelkileg. A 0-24 órás szakképzett ápolók 400-450 ezer forintba kerülnek havonta, én ezt 41 ezerből nem tudom kifizetni” – mondta Edit. A kiemelt ápolási díj egyébként nettó 75 ezer forint, egy havi csomag felnőttpelenka pedig – amióta kivették a közgyógyellátásból is – 36 ezer forint. A petíciót egyébként eddig több mint 3 ezren írták alá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb