Kikapcs

Nemzeti színekbe öltözött Szeged, kikerültek a piros-fehér-zöld lobogók a városba

Különleges nap lesz jövő szerdán, hiszen ekkor emlékezünk meg az 1848-1849-es forradalomra és szabadságharcra Szegeden. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki, így a városunk is ünneplőbe öltözött: már nemzeti színű lobogók díszítik Szegedet.

Piros-fehér-zöldbe borult a város, március 15-re készülve kikerültek a nemzeti színű lobogók a Klauzál térre és a Kárász utcára. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezendő szegedi városi ünnepségek részletes programját is közölték már, ezek szerint:

  • a megemlékezések a Dóm téren indulnak majd Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobrainál,
  • Botka László polgármester délelőtt 10-től a Klauzál téri Kossuth Lajos szobornál mond majd beszédet,
  • de a “központi” rendezvények mellett további 8 városrészben tartanak majd külön-külön megemlékezéseket, többek között Gyálaréten, Kecskéstelepen és Újszegeden is.

A FORRADALOM ÉS SZEGED

Szeged a forradalmi eseményekben fontos szerepet játszott 1848/49-ben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ország fővárosa is volt egy időben a szabadságharc utolsó szakaszában 1849 júliusában. Március 17-én, két nappal a forradalom után ért ide a hír, a Pannónia gőzös utasai, illetve az azzal érkező hírlapok, nyomtatványok hozták el a forradalom hírét városunkba, és ezzel párhuzamosan itt is megindult a tisztújítás, és az országgyűlési követválasztás. Hogy hogyan zajlott városunkban a forradalom? A korábbi interjúnkból megtudod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb