Történelmet írhat egy szegedi-mórahalmi gasztrocsapat: a Vanilla Étterem már a Magyarország Étele verseny döntőjében van, ráadásul úgy, ahogy senki más!
Történelmet írhat egy szegedi-mórahalmi étterem, akik egészen rendhagyó módon jutottak be a Magyarország Étele nevű kulináris verseny 2023-as döntőjébe. Mint Puszta-Kolozsi Anett ügyvezetőtől megtudtuk, a rangos megmérettetésen ők az egyetlenek, akiknek a csapatában egy tanuló is részt vesz, így aztán Bogdán Péter, a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola diákja az ország legjobb mesterszakácsaival versenyez.
A jelek szerint nem is akárhogy: már a döntőben vannak.
A „Magyarország étele” szakácsverseny egy teljes mértékben hazai kezdeményezés, melynek rendezői a kiírás szerint innovatív, de populáris ételek nevezését várják, melyek építik a magyar identitást, fejlesztik ezáltal az iparág és hazánk arculatát, mind a lakosság, mind a turisták körében. Mivel az idei verseny témája Petőfi Sándor, ezért a nevezett ételek is a 200 éve született költőhöz kapcsolódnak. A Vanilla Étterem csapata a “Ne szólj be a csuszára!” nevű étellel indult, mivel Petőfi óriási csusza-rajongó hírében állt.
TANULÓKÉNT A MESTERSZAKÁCSOK KÖZÖTT
A szegediek által alapított, de Mórahalmon működő Vanilla kapva kapott az alkalmon, mint Puszta-Kolozsi Anett elmondta, séfjük, Szemendrey Zsuzsanna már maga mögött tudhat egy Euroskills-győzelmet, de az őket képviselő duót az teszi igazán különlegessé, hogy a mórahalmi Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulója, Bogdán Péter diákként versenyezhet a mesterszakácsok között. Ilyesmit egyébként senki sem mert meglépni a verseny történetében, nekik viszont – mivel az étterem egyben oktatóhely is – egyértelmű volt, hogy az ifjú tehetséget “élesben” is bevetik.
“Úgy éreztük, ez egy tökéletes megmérettetés arra, hogy egy kicsit betájoljuk magunkat a piacon” – magyarázta az ügyvezető, aki szerint a Vanilla Étterem egy picit más gasztronómiát próbál képviselni, mint a többiek.
“Nem azt mondom, hogy jobbak vagyunk mint a Csongrád-Csanád vármegyei mezőny, hanem azt, hogy próbálunk mások lenni”
– fejtette ki, majd hozzátette, hogy bátran eltérnek a rántott hús – csigatésztás leves – halászlé vonaltól, mernek álmodni, egy más jellegű konyhát képviselni mint a mainstream.
DÖNTŐS A SZEGEDI-MÓRAHALMI DUÓ, MÁRCIUS 18-ÁN SZORÍTHATUNK NEKIK
A verseny novemberben indult, a feltörekvő szegedi séf Szemendrey Zsuzsanna és az ifjú Bogdán Péter januárban bekerült a legjobb 12 közé is, így aztán március 18-án – pont egy hét múlva – már értük szoríthatunk a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezett döntőn.
PONT ÚGY EDZENEK, MINT EGY SPORTCSAPAT
“Nyerni megyünk értelemszerűen” – válaszolta magabiztosan Anett arra kérdésünkre, hogy mire saccol március 18. kapcsán. Mint mondta, egy dobogós helyezés abszolút reális, már csak azért is, mert a versenyzőik pont úgy edzenek, mint egy profi sportcsapat:
heti több alkalommal, teljes munkaidőben gyakorolnak a végső megmérettetésre.
A versenyre fókuszáló villáminterjúnk során rákérdeztünk arra is, hogy szegediként megfordult-e a fejükben, hogy a Mórahalmon már jól működő éttermük mellett a Napfény Városában is nyissanak egyet, amire beszélgetőtársunk titokzatosan annyit mondott, hogy
“Szeged bel-belvárosa, érkezünk!”
A Vanilla Éttermet Mórahalom belvárosában, a Szent Erzsébet Gyógyfürdőtől 200 méterre találod:
- Szentháromság tér 3., Mórahalom,
- (30) 089 2929,
meg ugye, hamarosan Szegeden is, részletek hamarosan.
2 hozzászólás