Szegedi ArcokVideo365

Ne szólj be a csuszára! Magyarország legrangosabb gasztro-versenyén döntőzik a hamarosan szegedi Vanilla Étterem, mi pedig beszöktünk a konyhájukba

Történelmet írhat egy szegedi-mórahalmi gasztrocsapat – írtuk egy hete, a Vanilla Étterem ugyanis egészen extravagáns formában jutott be a roppant rangos Magyarország Étele verseny elődöntőjébe: az általuk indított séf-duó egyik tagja egy mindössze 16 éves vendéglátós diák, aki az egyedüli tanonc, aki a mesterszakácsok mezőnyében méretheti meg magát. A “Ne szólj be a csuszára!” névre keresztelt modern klasszikussal induló csapat szombaton döntőzik, 24 órával a mindent eldöntő finálé előtt pedig még faggatni is volt pofánk a nem kicsi lámpalázas párost.

“Sosem volt még úgy, hogy egy tanuló indulhasson el a versenyen” – kezdte a Vanilla Étterem szegedi gyakorlókonyhájában megtartott beszélgetésünket Szemendrey Zsuzsanna, aki már rutinos versenyzőnek számít:

  • négy éve pont ezen a napon nyerte meg a Skills Hungary magyar döntőjét,
  • majd fél évre rá az oroszországi Kazanyban képviselte Magyarországot.

KISEGÍTŐNEK NÉZTÉK A 16 ÉVES MÓRAHALMI VERSENYZŐT

“Nagyon félelmetes” – felelte a mórahalmi Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola mindössze 16 éves tanulója, Bogdán Péter arra a kérdésünkre, milyen érzés ennyire fiatalon az ország legnagyobb kulináris megmérettetésén döntőzni. Mint mesélte, az első körben, ameddig nem kezdtek el főzni, a versenytársak azt hihették róla, hogy kisegítő tanulóként van jelen, aztán, amikor behúzták az elődöntőt, volt nagy meglepetés.

NE SZÓLJ BE A CSUSZÁRA!

A 2023-as verseny tematikáját a 200 éve született Petőfi Sándorra építették, akinek Zsuzsi szerint nem volt kifejezett kedvenc étele (pontosabban, nincs bizonyíték rá, hogy melyik fogás volt az), de egy 1847-es, Kerényi Frigyeshez írt levelében azt írta, hogy ne szóljanak be a csuszára. “Szeretőmet, (…) a túrós csuszát, (…) a fülem hallatára ne gyalázza senki” – vetette papírra a nemzeti hős, a szegedi-mórahalmi csapat pedig ihletet kapott a soroktól.

SZEGED365 TIPPELDE, 24 ÓRÁVAL A VERSENY ELŐTT

“Odamegyünk, elővesszük a legjobb képességeinket, aztán lesz ami lesz, úgy megyünk oda, hogy megnyerjük” – adta le a tippjét Zsuzsi az interjúnk végén, majd hozzátette, hogy “brutál” adrenalin-löket lesz a döntő. A duó ifjabbik tagja annyit mondott, hogy vagy megnyerik, vagy top 3, de ennél lejjebb nem hajlandóak adni.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készül a szombat délután 4-kor, a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezendő döntőre, meg persze arra, hogy lehet-e 16 évesen azzal csajokat felszedni, hogy az ember fia már a mesterszakácsok mezőnyében versenyez, az alábbi videót Neked készítettük:

Vanilla Éttermet Mórahalom belvárosában, a Szent Erzsébet Gyógyfürdőtől 200 méterre találod:

  • Szentháromság tér 3., Mórahalom,
  • (30) 089 2929,

azonban mint a duó női tagja kikotyogta, április 1-től Szeged belvárosában is ki fognak nyitni, mi pedig hamarosan jövünk a pontos helyszínnel a Szeged365.hu-n!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb