Közélet

Nincs megállás, a Yettelbe is beszáll a magyar állam

A Magyar Állam közvetett részesedést szerzett a Yettel Magyarországban – közölte hétfő délután a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Részvénycsere ügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban – derült ki a tárca közleményéből.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium kitért arra is, hogy “az ügylet tovább gyarapítja a Magyar Állam vagyonát” és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, mint írták, a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert.

A tranzakcióval az Állam amellett, hogy tovább diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes – tulajdonosi oldalról – hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez. Mindez további előnyöket biztosít az ügyfelek, a magyar gazdaság teljesítménye, valamint az ország versenyképessége számára

– fogalmaznak a közleményben.

FEBRUÁR ELEJÉN ZÁRULT LE A VODAFONE FELVÁSÁRLÁSA

A Vodafone Magyarország felvásárlása pénzügyileg kedden zárult le: a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a telekommunikációs cégben. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium korábbi közleménye szerint ez volt a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a cég papírjai kedden 703 forinton zártak, az elmúlt évben legmagasabb értékük 910 forint, a legalacsonyabb 625 forint volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb