Közélet

Lengyelország beléphet a háborúba

Lengyelország beléphet a háborúba. Legalábbis az ország párizsi nagykövete szerint erre is szükség lehet, ha esetleg veszítenek az ukránok. A nagykövetség szerint ez nem egy konkrét bejelentés volt, csak figyelmeztetés a lehetséges következményekre.

Ukrajna vagy megvédi a függetlenségét, vagy be kell lépnünk a konfliktusba – jelentette ki Lengyelország párizsi nagykövete a francia LCI tévécsatornának adott interjúban, amit az Ukrajinszka Pravda idéz. Jan Emeryk Rościszewski azt mondta: nem a NATO, Lengyelország vagy Szlovákia fokozza a nyomást, hanem az Ukrajnát megszálló Oroszország.

NEM LESZ MÁS VÁLASZTÁS

“Oroszország foglalja el Ukrajna területeit. Oroszország gyilkolja az ukrán népet, és Oroszország rabol el ukrán gyerekeket” – jelentette ki a nagykövet, hozzátéve, hogy „alapvető értékeinket, civilizációnk és kultúránk alapjait fenyegeti” az orosz agresszor, így egy ukrán vereség esetén nem lesz más választásuk, mint belépni a háborúba.

A nagykövet nyilatkozatán később finomított a nagykövetség: közölték, hogy aki figyelmesen végighallgatja a beszélgetést, annak nyilvánvalóvá válik, hogy nem történt bejelentés Lengyelország közvetlen beavatkozásáról a konfliktusba, a diplomata csupán figyelmeztetett egy ukrán vereség lehetséges következményére, egy lehetséges orosz támadásra vagy több közép-európai ország – a balti államok és Lengyelország – bevonódására – írja az RTL.

A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM IS MEGSZÓLALT

A felelősséget a sajtóra hárítva, félreértelmezésről és kontextusból való kiragadásról beszélve árnyalta a lengyel külügyminisztérium az ország párizsi nagykövetének nyilatkozatát. A minden eddiginél egyértelműbb – nehezen félreértelmezhető – nyilatkozat az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúban való elköteleződés új szintjét jelentené – ezzel is magyarázható a lengyel külügy gyors reagálása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb