Mindenmás

Le a kalappal: otthontalanná vált az 58 éves kübekházi férfi, a közösség összefogásával egy lakókonténert vettek neki

Példaértékű összefogásról tett tanúbizonyságot Kübekháza, ugyanis a közösség összefogásával segítettek az otthonát eladni kényszerülő 58 éves helyinek. A férfi közfoglakoztatottként már régóta az önkormányzat alkalmazásában áll, viszont el kellett adni a házát, és hogy ne kerüljön utcára Béla, a közösség összefogott és egy lakókonténer beszerzésében segítettek neki.

Hétfőn, az esti órákban érkezett meg Budapestről Kübekházára az a 15 négyzetméteres lakókonténer, amely lakhatóvá tétele után a jövőben B. Bélának, a sajnálatosan otthontalanná vált helyi férfinek szolgál majd otthonául – kezdte a történetet a Kübekháza Hírszolgálat. Mit tovább kiemelték, Bélának – hogy ne az utcán éljen – a Polgármesteri Hivatal gazdasági részlegén biztosítanak már kéthete szállást.

TÖBB HELYEN IS KERESTEK HÁZAT

A posztból kiderült, hogy a lakókonténer alapárát és berendezéseinek, eszközeinek nagy részét a családi ház kényszerű eladásából befolyó kevéske összegből fedezi, de vállalkozók, a falu lakói is nyújtanak anyagi, eszköz- és kivitelezésbeli segítséget az 58 éves, egyedülálló férfinek, aki közfoglakoztatottként már régóta az önkormányzat alkalmazásában áll.

“Lakónk nehéz és sokáig reménytelennek tűnő szociális helyzetéről több ízben tárgyalt a képviselő-testületünk, amely a lakókonténer beszerzéséről az érintett jóváhagyásával, azután döntött, hogy beláttuk mindannyian: a rendelkezésre álló pénzéből Kübekházán egy építési telket sem lehetett vásárolni, nem hogy ingatlant, de más, távolabbi településeken sem volt igazából normál életvitelre alkalmas épület. Több helyen megfordultunk. Kerestünk házat a szomszédos vajdasági falvakban, de Tótkomlóson és Magyarbánhegyesen is, ám az állagbeli gondok mellett az is probléma volt, hogy a falunktól távol estek, teljesen idegen közeg lett volna, amelynek lakónkat nem szerettük volna kitenni, és ő maga sem szeretett volna ezeken a helyeken élni. A lakókonténer beszerzését végülis Csurel János családgondozónk és Bereczki Sándor szociális bizottsági tagunk kezdeményezte. Először idegenkedtem a gondolattól én is, úgy tűnt, hogy a vezetőtársaim is, de aztán beláttuk: jobb lehetőség lakótársunk lakhatási problémájának megoldására nem kínálkozik” – tájékoztat Molnár Róbert polgármester, aki azt is elárulta, hogy a konténerre adományokból egy helyi mester által tetőzet készül, hogy az még időtállóbb legyen. Vállalkozók, támogató lakók, közfoglalkoztatott munkatársaink pedig a házikó, díszítésében és komfortossá tételében segédkeznek.

SEGÍTENEK A FESTÉSBEN, A FÖLDMUNKÁBAN, A VÍZ- ÉS ÁRAM SZERELÉSBEN

A közösség bizony összefogott, hiszen a beszámoló szerint volt olyan lakó, aki például függönyvarrást ajánlott fel, és olyan is, aki magaságyást készít, hogy Béla kisháza mellé, legyen egy kis zöldséges kertje is. Van, aki a festésben, a földmunkákban segédkezik, és lesz, aki a víz, az áram és a klíma szereléséből veszi ki a részét. A házikót berendezve még húsvét előtt szeretnék átadni a szemmel láthatóan már most is elégedett tulajdonosának, aki hétfőn este már megkapta a még csak csupasz falakból álló épület kulcsát. “Nagyon örülök, és boldog vagyok!” – mondta Béla.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb