Szegedi Arcok

Meyenburg-díjat kapott a rákkutatásban elért eredményekért Karikó Katalin, Özlem Türeci és Uǧur Șahin

„Abszolút kivételes tudósok” kapták meg a 100 ezer eurós Meyenburg-díjat. Karikó Katalin (Szegedi Tudományegyetem, Pennsylvaniai Egyetem), Özlem Türeci és Uǧur Șahin (BioNTech AG és Universitätsmedizin Mainz) a rák elleni védőoltások és immunterápiák továbbfejlesztőjeként nyerte el a kitüntetést. A tudós-trió a közös munka városában, Mainzban, a HI-TRON éves szimpóziumán, 2023. március 21-én vette át a 2020/2021-es Meyenburg-díjat – közölte az egyetem a honlapján.

Mint kiderült, Németország legnagyobb orvosbiológiai kutatóintézete, a heidelbergi Német Rákkutató Központ támogatásával a Meyenburg Alapítvány döntött arról, hogy a 2020/2021-es Meyenburg-díjat a Karikó–Türeci–Șahin kutatói trió kapja.

JELENTŐSEN JAVULHATNAK A DAGANATOS BETEGEK TÚLÉLÉSI ESÉLYEI

Nagy szakértelemmel rendelkezik a rák immunterápiája témakörében Özlem Türeci és Uǧur Șahin – kezdte a kitüntetéssel kapcsolatos indoklást Stefan Fröhling, a Meyenburg Alapítvány kuratóriumi tagja és az NCT Heidelberg ügyvezető igazgatója. „Mindketten úttörők a rák elleni mRNS alapú vakcinák területén. Ezt a technológiát azonban egyedül Karikó Katalin alapvető munkája tette lehetővé. A 2020/21-es Meyenburg-díj a három kutató azon kiemelkedő teljesítményét ismeri el, amely a jövőben jelentősen javítja a daganatos betegek túlélési esélyeit” – olvasható a Német Rákkutató Központ (DKFZ) közleményében. „Érdekes ötlet húzódik meg az mRNS-alapú vakcinák koncepciója mögött. A hírvivő RNS-molekulák (mRNS) segítségével a szervezet maga állítja elő azokat a fehérjéket, amelyek serkentik az immunrendszert a rák elleni küzdelemben. Ennek a megközelítésnek az előnye az, hogy könnyen és gyorsan előállíthatóvá teszi az egyénre szabott rákellenes vakcinákat” – magyarázzák a szakemberek.

MEGNYÍLT AZ ÚT AZ MRNS-TECHNOLÓGIA ORVOSI ALKALMAZÁSA ELŐTT

Az emberi immunrendszer elpusztítja az mRNS-molekulákat. Ám Karikó Katalin rájött, hogy ha az RNS négy építőköve közül az egyiket egy kémiailag rokon molekulára (pszeudouridinre) cseréli, az nagymértékben csökkenti az mRNS immunogenitását. Ezzel a magyar biokémikus megnyitotta az utat az mRNS-technológia orvosi alkalmazásai előtt.

Hasnyálmirigyrák, melanoma bőrrák, vastagbélrák – e ráktípusoknál már több, különböző mRNS-vakcinát tesztelnek.

TÖBB KÖZÖS DÍJJAL IS BÜSZKÉLKEDHETNEK

A Szegedi Tudományegyetem professzora, Karikó Katalin, és a magyar biokémikus németországi munkatársai – Özlem Türeci, Uǧur Șahin –, a kutatói trió több közös díjjal büszkélkedhet. Ilyen például a német Werner von Siemens Ring, a Német Immunológiai Díj, a 2022. évi Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj; a svájci Jeantet Collen-díj; az amerikai Warren Alpert Alapítvány kitüntetése.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb