Közélet

Neverending Story lett a mórahalmi makettpark ügye: az ügyészség fellebbezett, letöltendőt kérnek a Szegedi Borfesztivál egyik alapítójára és a SZEVIÉP ex-vezérére

Neverending story lett a mórahalmi makettpark ügye. Két nappal ezelőtt írtuk meg, hogy együtt ítélték el a Szegedi Borfesztivál egyik alapítóját és a SZEVIÉP ex-vezérét, majd ma kiderült, hogy az elsőfokon két év – öt évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel nem elégszik meg az ügyészség, ugyanis súlyosbításért, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében fellebbeztek.

Mint megírtuk, a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletében a költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben a váddal egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét, és a Szeviép Zrt. korábbi tulajdonosára és vezetőjére, illetve a Szegedi Borfesztivál egyik alapítójára felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki. A főügyészség azonban ma azt közölte, hogy álláspontjuk szerint a kiszabott büntetések aránytalanul enyhék, nem felelnek meg a büntetési céloknak, ezért az ítélettel szemben fellebbezést jelentettek be, valamennyi vádlott terhére súlyosbításért, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében.

85 SZÁZALÉKOS TÁMOGATÁST KAPTAK

Az ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott közösen elhatározta, hogy egy – ötven, a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató – makettparkot alakít ki. A másodrendű vádlott vezette cég pályázatot nyújtott be, a támogatási szerződést 2010 októberében kötötték meg, a Dél-Alföldön indult nagy összegű turisztikai beruházások közül ez a projekt kapta a legmagasabb – 85 százalékos – támogatást. A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaságok végezték.

FINANSZÍROZÁSI GONDOK LÉPTEK FEL

A projekt összköltsége 648 millió forint volt, azt a cég 15 százalékos önerő biztosítása mellett 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból kívánta megvalósítani. A vádlottak a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, ezek áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

KÖZEL TÍZ ÉVE TART AZ ÜGY

A vádlottak 2014 júniusáig több mint 512 millió forint előleget kaptak, illetve támogatást kértek. Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. A vádlottak 2014. március 31-én a projektet készre jelentették, annak ellenére, hogy a park alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen. A céget ezért a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték. A 436 millió forintból végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb