Szegedi Arcok

Elhunyt Jankovits József operetténekes, a Szegedi Nemzeti Színház egykori művésze

Életének 73. évében elhunyt Jankovits József, a Budapesti Operettszínház bonvivánja, a Szegedi Nemzeti Színház egykori művésze – tudatta a teátrum szombaton az MTI-vel. A Liszt Ferenc-díjas operetténekest, színészt türelemmel viselt, hosszas betegségek után érte a halál.

“A LEGIGÉNYESEBB BONVIVÁN”

Jankovits József a legigényesebb bonviván szerepek kiváló tolmácsolója volt. 1951. január 3-án született. Táncdalénekesként kezdte, az OSZK Stúdiójában (Országos Szórakoztatózenei Központ) Ákos Stefi és Gyarmati István voltak a tanárai. Éjszakai szórakozóhelyeken lépett fel, és az Országos Rendező Iroda (ORI) által szervezett turnékon is részt vett: többek között Katona Klári, Bódy Magdi, az Apostol, Delhusa Gjon, Ihász Gábor társaságában.

SZEGEDEN KÉT ÉVADOT TÖLTÖTT

Ezután jelentkezett a Fővárosi Operettszínház kórusába, mellette Raskó Magda operaénekesnél tanult énekelni. Ekkoriban már kisebb szerepeket is kapott az Operettszínházban, de – Raskó Magda tanácsára – próbaéneklésre vidékre ment. Pécsen és Szegeden is sikerrel járt, végül az utóbbit választotta. A Szegedi Nemzeti Színházhoz, Pál Tamás operaigazgató szerződtette. 1979-től két évadot töltött Szegeden. Közben – 1980 nyarán – egy sikeres beugrásnak köszönhetően a Fővárosi Operettszínháztól is kapott szerződési ajánlatot. 1981-től a Budapesti Operettszínház tagja volt. A művészt 1990-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

SOK SZEREPBEN NYÚJTOTT KIVÁLÓ ALAKÍTÁST

Főbb szerepei között volt Szu Csong (Lehár: A mosoly országa); Józsi (Lehár: Cigányszerelem); Edwin (Kálmán: Csárdáskirálynő); Homonnay Péter, Barinkay Sándor (Strauss: A cigánybáró); Tasziló (Kálmán: Marica grófnő); Eisenstein (Strauss: A denevér); Hunyadi László Erkel Ferenc operájában; Don José (Bizet: Carmen).

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb