Kikapcs

Gólya nélkül nincsen tavasz: befutott az első gilice Tiszaszigetre

Gólya nélkül nincsen tavasz és szép sorjában térnek is vissza Szegedre a madarak, mint arról korábban beszámoltunk, már az alsóvárosi fészek sem üres. Sőt, a héten Tiszaszigetre is megérkezett 2023 első gólyája, számolt be a hírről Facebook oldalán Ferenczi Ferenc, a település polgármestere.

Mint írta, a gólya a tavasz hírnökeként büszkén be is vette Temesvári utcai fészkét, s reméli, az időjárás is kedvezni fog a madárnak, hogy otthonosan érezze magát náluk.

2023-BAN A BÉKÉS VÁRMEGYEI GÓLYÁK VOLTAK A LEGGYORSABBAK

Mint ahogy évről évre a Vas megyei Suri viszi el a tavasz leggyorsabban visszatérő gólyájának címét, úgy Szegeden – amióta az eszünket tudjuk – a Vadkerti térre jönnek vissza először a tollasok. Suri az idén megcsúszott, de az alsóvárosi berepülőegység hozta a formáját. Országos szinten az első helyet a Körös-Maros Nemzeti Park fehér gólyái hozták el, amelyek már február 23-án visszatértek. A három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le egy hosszú út után, írta meg az örömhírt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

MÁRCIUS KÖZEPÉN BUGACRA IS MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ GÓLYA

Mint a Kecskemét365 megírta, Bugacra is megérkezett az első fehér gólya március 14-én, kedden – mondta el Varga Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető. A párnak egyelőre még csak az egyik tagja landolt a fészekben. A fehér gólyák többsége március második felében, Sándor-nap után tér vissza afrikai telelőhelyéről. Persze minden évben vannak, amelyek jóval korábban, már februárban hazatérnek, de előfordulnak áttelelő példányok is a Kárpát-medencében. Rendszerint a hímek jönnek vissza hamarabb, és azonnal bele is fognak a fészek tatarozásába.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb