Kikapcs

Szeged anno: így nézett ki 44 éve az épülő Bertalan híd

Jó érzés időnként visszatekinteni városunk múltjára és kicsit nosztalgiázni Szeged valaha volt arcát fürkészve, vagy éppen kíváncsian szemlélve, hogyan nézett ki egykor, amikor mi még nem láthattuk. A Régi Szeged Facebook csoport egy újabb gyöngyszemet osztott meg Szeged múltjából, ezúttal az épülő Bertalan hídról került elő egy korabeli fotó.

A Bertalan híd, amit sokszor csak az Új hídként emlegetünk, 2001-ben Bertalan Lajos mérnökről kapta a nevét. 1979-2001 között a Felsővárosi híd nevet viselte. A Bertalan híd az egyetlen olyan vidéki folyami híd hazánkban, melyen négy forgalmi sáv van átvezetve. 

AZ ÚJ HÍD 1979-BEN KÉSZÜLT EL

Története 1972-ig nyúlik vissza, amikor már nem volt elég a forgalom számára a – Szeged tiszai átkelő forgalmát akkor még egyedüliként kiszolgáló – Belvárosi híd; emiatt született döntés a Nagykörút vonalának folytatásában egy új híd létesítéséről. A 141 méteres nyílású, 762 méter hosszú, és 15 ezer m² felületű hidat a Ganz–MÁVAG készítette 1977 és 1979 között.

MEGÉPÍTÉSÉVEL SZŰNT MEG A RÉGI 2-ES VILLAMOS

Az Új híd megépítésével Szeged addigi közösségi közlekedésében is nagy változtatást kellett eszközölni, ugyanis az Anna-kúttól a Felső Tisza-parton át Somogyitelepig közlekedő régi 2-es villamos útban volt az új hídnak, emiatt meg kellett szüntetni, helyette busz közlekedik az adott vonalon.

Forrás: fototar.lechnerkozpont.hu/wikipedia.org

Fotó: Régi Szeged FB csoport

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb