Közélet

Döntöttek: egyházi tulajdonba kerül öt oktatási intézmény Makón

A szerdai rendes testületi ülésen nem volt meg a szükséges szavazati többség ahhoz, hogy öt makói oktatási intézményt ingyen átadjanak az egyházaknak, ezért csütörtökön rendkívüli ülésen szavaztak róla újra – számolt be az eseményekről a Promenád24.

Vita alakult ki szerdán a testületi ülésen arról, hogy 5 makói oktatási intézményt átadjon-e az egyháznak az önkormányzat. Mucsi Tamás féltette az ingatlanokat, azt mondta, az önkormányzat elherdálja a tulajdonát azzal, hogy átadja az egyházaknak.

NEM TÁRGYALT AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ EGYHÁZ

A portál szerint Mucsi hiányolta azt is, hogy a polgármester miért nem tárgyalt az egyházi vezetőkkel azért, hogy ne kérjenek olyan ingatlant, ami sosem volt az övék. Szerinte máshol is volt erre példa, és nem is adták át az épületeket. A csütörtök reggeli rendkívüli ülésen első felszólalásban ismét ugyanezt kérte, és hogy emiatt vegyék le napirendről a kérdést. Szerinte botrány, ami az előző ülésen történt, példátlannak tartotta, hogy addig “szavaznak majd, amíg át nem csúszik az anyag”.

MA MÁR MEGSZAVAZTÁK A KÉPVISELŐK

A szerdai ülésen a városvezetés és a fideszes képviselők is ismertették álláspontukat. Elmondták, ezek az épületek most is az egyházak vagyonkezelésében vannak, ott most is makói gyerekeket oktatnak. Az mindenképpen előremutató, ha hozzájuk kerül a tulajdonjog is, azaz egy kézbe kerül az oktatási tevékenység és az épület. A vonatkozó törvény pedig arról is rendelkezik, hogy amennyiben ott nem oktatási tevékenységet akarnának folytatni, akkor az épületek tulajdonjoga azonnal visszaszáll az önkormányzatra, s az esetleges felújítási költségeket sem kell kifizetnie a városnak. A grémium csütörtökön ismét név szerint szavazott a kérdésben. Most egyértelmű döntés született. A testület minden tagja jelen volt az ülésen, a 12 főből most is ketten tartózkodtak: Zeitler Ádám és Gáspár Sándor. Mucsi Tamás egyértelműen nemmel voksolt. A többiek mind igennel. Így a döntés értelmében:

  • a Makó-Belvárosi Református Egyházközség tulajdonába kerül a Kálvin téri református iskola,
  • a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegyéhez a Szent Tamás Óvoda Zrínyi utcai épülete,
  • a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegyéhez pedig a Návay téren található Makói Katolikus Általános iskola, a hozzá tartozó Vásárhelyi utcai tornaterem, illetve a Tulipán utcai Makói Katolikus Óvoda és ezek ingóságai is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb